Vd:n Henrik Saxborn ser mer optimistiskt på utvecklingen nu, än i början på året.
Vd:n Henrik Saxborn ser mer optimistiskt på utvecklingen nu, än i början på året. Bild: Castellum

Castellum ser ljusare på framtiden

Göteborgska fastighetsbolaget Castellum ökar både omsättning och förvaltningsresultat under andra kvartalet. Men nettouthyrningen är på 11 miljoner kronor mot 80 miljoner kronor i fjol.

ANNONS

Göteborgska fastighetsbolaget Castellum som inriktar sig på kommersiella fastigheter ser nu att nettouthyrningen vänder upp igen efter ett negativt första kvartal, och landar på 11 miljoner kronor.

Förvaltningsresultatet ökar till 817 miljoner kronor under första kvartalet, mot 755 miljoner kronor för samma period i fjol. Det vill säga summan av driftnetto, försäljnings- och administrationskostnader samt finansnetto.

Intäkterna ökar också till 1 438 miljoner kronor, mot 1 388 miljoner kronor i fjol.

Resultat efter skatt blir 1 245 miljoner kronor, mot 1 660 miljoner kronor under andra kvartalet i fjol.

Mer optimistisk i dag

– I dag är jag betydligt mer optimistisk kring marknadsläget än vad jag var i januari. Under kvartalet har vi sett många positiva signaler, som stigande hyresnivåer i storstadsregionerna och en positiv nettouthyrning jämfört med förgående kvartal, säger vd:n Henrik Saxborn.

ANNONS

Bolaget har få lediga kontorslokaler, och det driver hyrorna.

– De hyresnivåer som vi såg som väldigt höga i slutet av av förra året har stabiliserat sig i de bästa lägena nu, så vi pratar om 4 000 kronor per kvadratmeter som topphyror i marknaden, så det är ju en positiv utveckling för oss, säger Henrik Saxborn.

Ett av de stora utvecklingsprojekten framöver är Säve flygplats, som Castellum köpte av Serneke för 1,1 miljard kronor i fjol.

– Vi kommer att jobba fram planerna exakt under året. Om man bara tar Säves halva yta och gör det till logistik, då kommer flygplatsen att fortsätta att fungera. Då har vi 850 000 till 900 000 kvadratmeter logistik vi kan bygga där. Det är väl den basinriktning vi har kommunicerat som är jätteintressant för oss, för hamnen och för kommunen, säger Henrik Saxborn.

Därtill kommer Castellum att fortsätta att ha fokus på att få ny teknik till området.

– Här ser vi Heart Aerospace som etablerar sig och vi har drönarteknik av världsklass därute. Vi äger också luftrummet därute, vilket ger en fanatiskt utvecklingspotential i framtiden, säger han.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS