Henrik Saxborn konstaterar att bolaget har höjt utdelningen i över två decennium.
Henrik Saxborn konstaterar att bolaget har höjt utdelningen i över två decennium.

Castellum når målet – vässar resultatet

Fastighetsbolaget Castellum ökade resultatet markant under fjärde kvartalet och helåret och infriar uppsatta mål. Nu höjer det göteborgska bolaget utdelningen.
– Det här är det starkaste resultatet på 15 år, säger vd Henrik Saxborn.

ANNONS

Castellum är fokuserade på kommersiella fastigheter i form av lager för e-handel och kontor – och är inte påverkade av sättningen som skedde på bostadsmarknaden i fjol.

– Vi har Sveriges största kontorsportfölj. Tittar vi på centrala Göteborg – och även Stockholm – finns det i det närmaste inga lokaler att hyra ut. Vi kommer inte åt mer byggbar mark, men skulle gärna vilja producera en eller två hus till i centrala Göteborg, säger Henrik Saxborn.

– Marknaden i de nordiska länderna, där vi är verksamma, är starkare än övriga Europa. Det gör det intressant att investera här. Det har byggts för lite kontor och logistikanläggningar, vilket gör att vi som bolag har en stabil grund att stå på.

ANNONS

Starkt resultat

Det syns i Castellums bokslutskommuniké för 2018 som blev offentlig på onsdagen. Förvaltningsresultatet – hyresintäkter minus kostnader för bland annat drift, administration och räntor – ökade från 2,53 miljarder kronor 2017 till drygt 2,95 miljarder 2018. Det motsvarar en ökning med 17 procent och ligger därmed över fastighetsbolagets målsättning om att öka det med 15 procent. För det fjärde kvartalet ökade resultatet än mer, med hela 28 procent till 733 miljoner kronor.

– Det är rekordklass.

Resultatet före skatt landade på drygt 8,3 miljarder kronor för helåret att jämföra med drygt 7,3 miljarder året innan, en ökning med nästan 14 procent.

Styrelsen föreslår därför en utdelning per aktie om 6:10 kronor, vilket är en ökning med 15 procent. Henrik Saxborn konstaterar att det är 21:a året i rad som Castellum höjer utdelningen.

Och Castellums vd framhåller särskilt kopplingen mellan att bolaget hamnar högt upp på internationella hållbarhetsrankingar och lönsamheten.

– Vi är faktiskt en av världens mest hållbara fastighetsbolag och det enda nordiska bygg- och fastighetsbolag som är med på Dow Jones hållbarhetsindex. Vi gör det här på allvar. Det jag tycker är roligt att framhålla är att vi tjänar pengar på det också – det är lönsamt att vara hållbar.

ANNONS

Tittar man på intäkterna ökade de från knappt 5,18 miljarder kronor 2017 till knappt 5,58 miljarder, en ökning med knappt åtta procent.

Belåningsgraden minskade något under året, medan nettouthyrningen minskade från 310 till 161 miljoner kronor.

Miljardaffär

Ser man på händelser i närtid så genomförde Castellum en flermiljardaffär i förra veckan där man sålde fastigheter i Sundsvall och köpte kontorsfastigheter i Linköping.

– Vi växer där kunderna växer och där de kan attrahera bra arbetskraft. Den här affären förstärker vår balansräkning och sänker belåningsgraden ytterligare, säger Henrik Saxborn.

Ser man till logistikfastigheter – som nu är ett eget affärsområde i bolaget – så gjorde man en strategiskt viktig affär när man förvärvade marken i och kring Säve flygfält av Serneke Group.

– Vi har fyllt våra markbitar och lokaler på Hisingen, med uthyrningen till Jollyroom nära hamnen som senaste exempel. Med förvärvet vid Säve så får vi markytor där vi kan producera 850 000 kvadratmeter fastighetsyta, det motsvarar 1,5 års produktionsvolym för hela Sverige inom detta segment. Och det är alltså borträknat själva marken där flygplatsen ligger.

Aktien steg i den inledande handeln och sjönk sedan långsamt, på en börs som visade negativ riktning under onsdagsmorgonen.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS