Henrik Saxborn, vd för Castellum presenterade det nya förvärvet på tisdagen.
Henrik Saxborn, vd för Castellum presenterade det nya förvärvet på tisdagen. Bild: Julia Bäck Jonsson

Castellum köper United spaces

Göteborgska fastighetsbolaget Castellum köper United Spaces, Nordens ledande coworkingbolag, för 200 miljoner kronor.
– En viktig och avgörande satsning för framtiden, säger Castellums vd Henrik Saxborn.

ANNONS

Fastighetsbolaget Castellum, som har sitt huvudkontor i Göteborg, har fokus på kommersiella fastigheter på tillväxtorter i Sverige och i Danmark.

På tisdagen offentliggjorde företagsledningen att bolaget köpt United Spaces för 200 miljoner kronor, ett företag som har flera flexibla kontorsanläggningar.

Henrik Saxborn säger till GP ett affären är strategiskt förvärv och en avgörande del av Castellums satsning kring framtidens arbetsliv.

Framtidens kontor

– Utan tvekan. Sedan coworking på allvar kommit in på marknaden blir kontorsbranschen aldrig vad den har varit igen. Det är därför det är så oerhört att viktigt för oss att haka på eftersom vi vill vara med i den framtida, digitala utvecklingen och kunna erbjuda kunderna ett koncept som ligger i tiden; att hyra sig ett kontor och samtidigt få en mötesplats där och när man behöver, säger han.

ANNONS

På frågan om han har ett bra svenskt namn på coworking säger han:

– Nej, men det kanske GP:s läsare har, gärna något göteborgskt, säger Henrik Saxborn med ett skratt.

Han betonar att tillgänglighet och flexibilitet är självklara krav att ställa på framtidens service. Det gäller inte minst fastighetsbranschen.

– Man leasar ett kontor eller en kontorsplats, helt enkelt. Coworking har redan gjort intåg i storstäderna och spås en urstark tillväxt. I centrala London och på Manhattan i New York utgör coworking redan 25-30 procent av nytecknade avtal på kontorsmarknaden, förklarar han och fortsätter:

– Coworking handlar om så mycket mer än snygga lokaler. Det är resurseffektivt för planeten och plånboken men handlar också om att bygga gemenskap mellan människor och skapa oväntade och kreativa möten. Jag är övertygad om att affärsmodellen förändrar hela kontorsmarknaden och ersätter dagens fasta kontorslösningar, säger Henrik Saxborn till GP.

Öppnar på Arlanda

Affären offentliggjordes i United Spaces lokaler som ligger i Stockholm Waterfront Building. Företaget har närmare 20 års erfarenhet inom coworking och de senaste åren har bolaget haft en tillväxt på cirka 40 procent per år.

Bolaget har över drygt 11 000 kvadratmeter kontorsyta i Stockholm, Göteborg och Malmö, samt 2 700 kvadratmeter på Arlanda som öppnas i april.

ANNONS

Hans Saxborn säger att Castellums fortsätter sin satsning på flexibla kontorsanläggningar på flera platser, bland annat i centrala Göteborg.

– Vi vill öppna ett flertal coworkingytor i Norden under 2019. Visionen är att våra medlemmar alltid ska ha kontor med service nära till hands, oavsett var i världen de vaknar upp, säger Henrik Saxborn.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS