Capioaffär skrotas – får inte nya ägare med Abu Dhabi-koppling

Säljdiskussionerna kring Capios ägarbolag Ramsay Health Care fick hård kritik av regeringen.
Nu står det klart att mångmiljardaffären inte blir av. Den potentiella köparen, som uppgetts ha koppling till Abu Dhabi, drar sig ur.

ANNONS
|

Diskussionen om försäljningen har pågått sedan i april. Ett konsortium, lett av amerikanska investmentbolaget KKR & Co, lade då ett bud värt 140 miljarder kronor för att köpa Ramsay Health Care.

Vårdbolaget som då blev föremål för försäljning är börsnoterat i Australien och äger bland annat Göteborgsbolaget Capio AB, som är en av Sveriges största privata vårdgivare.

Lena Hallengren (S) var kritisk

Möjligheten att Capio skulle få nya ägare väckte kritik i Sverige. Enligt Reuters uppgifter består konsortiet nämligen bland annat av en statlig investeringsfond ägd av emiratet Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Socialminister Lena Hallengren (S) sade att ”utländska riskkapitalister ska inte äventyra svensk säkerhet”.

ANNONS

– Det nya säkerhetspolitiska läget tycker jag sätter detta i blixtbelysning: Vem är vi beroende av? sade hon till GP.

Capio: Man spekulerar hejvilt

Regeringen gav senare Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i uppdrag att utreda riskerna med utländskt ägande i sjukvården.

Capio AB valde då att själva gå ut och kommentera säljdiskussionerna.

– Ibland när man läser tidningarna låter det nästan som att Capio är arabiskägt, vilket jag har sett några politiker twittra om. Man spekulerar hejvilt utan att det egentligen finns någon information, sade Erik Pauldin, Nordenchef för samhällskontakter på Capio, till GP.

Sänkte budet till följd av ekonomin

Nu står det klart att det inte blir något ägarbyte för Capio. Efter månader av diskussioner har den potentiella köparen valt att dra sig ur affären, skriver Ramsay Health Care i ett pressmeddelande.

”Ramsays styrelse och konsortiet har ömsesidigt kommit överens om att avsluta diskussionerna”, skriver bolaget.

Under processens gång har konsortiet sänkt sitt bud, bland annat till följd av ett försämrat resultat i Ramsay Health Care och den ekonomiskt osäkra situationen i omvärlden.

Det nya budet var dock för lågt, bedömde Capio-ägarna, vilket fick konsortiet att avsluta sitt intresse. Om affären hade gått igenom hade den blivit årets största i Australien, skriver Reuters.

ANNONS

LÄS MER:Läkare och riskkapitalister – de äger din vårdcentral

LÄS MER:Capio om riskerna med en möjlig försäljning – efter Hallengrens (S) utspel

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa och sämsta vårdcentraler – enligt patienterna

ANNONS