Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Capio är en av de större privata vårdaktörerna i Sverige – nu vill en större fransk kollega förvärva koncernen. Bild: Martina Holmberg / TT

Capio avvisar franskt bud

Franska Ramsay Générale de Santé lämnar ett offentligt bud på börsnoterade vårdbolaget Capio, som har huvudkontor i Göteborg. Nu avvisar Capios styrelse budet.

På fredagsmorgonen offentliggjorde Ramsay Générale de Santé (RGDS) ett bud på svenska Capio där man värderar Capios aktier till 6 846 miljoner kronor, med en premie på 16 procent.

Vid lunchtid svarade Capios styrelse på det franska intresset och avvisade helt budet: ”Capios styrelse (har) enhälligt beslutat att avvisa erbjudandet.” ”Styrelsen anser att budet inte tillräckligt väl avspeglar det fundamentala värdet av Capio.”

Henrik Brehmer, kommunikationschef på Capio, förtydligar:

– Styrelsen känner ett starkt stöd för att avvisa budet på de här nivåerna.

– Vi kan bekräfta att det franska företaget har haft kontakt med Capio under juni. Men nu har de offentliggjort ett icke förankrat bud.

Digitalisering viktigt

Han förklarar att Capio har en strategi för tillväxt som man bättre driver själv.

– Styrelsen har utvärderat olika strukturella möjligheter för att ta Capio framåt. Vi ser en möjlighet att koncentrera verksamheterna till Norden. Det är i det ljuset man kan se avvisandet – vi ser att den utvecklingen kan ge en bättre utveckling för Capios aktieägare framöver, säger Henrik Brehmer, kommunikationschef på Capio.

Capio har idag verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Frankrike och Tyskland. Capio har idag satsat mycket på digitalisering av sjukvården.

– Vi tror att det finns ett bra fäste i de nordiska länderna för det, de är mogna länder inom det här området.

– Vi tror också vi har en fortsatt möjlighet att driva specialisering inom sjukvården i de nordiska länderna, inom områden som ortopedi, geriatrik och ögonsjukvård.

Vad händer om RGDS höjer budet?

– Vi kan inte svara på det, det är en spekulation, vi kan bara ta ställning till det vi sett nu.

Vill bli ledande i Europa

Bakgrunden till budet är att RGDS vill bygga en än större europeisk vårdkoncern. Pascal Roché, vd för RGDS, gör följande uttalande om budet:

– Vår vision är att bygga en ledande privat vårdgivare i Europa med fler än 20 miljoner patienter i sex länder. Capio är en unik och strategisk tillgång som med sin högkvalitativa personal kommer att vara ett värdefullt tillskott.

I motiveringen till affären förklarar RGDS vidare att man vill bli marknadsledande i Sverige och Frankrike, att man ytterligare vill konsolidera vårdbranschen, utnyttja ”skalfördelar” och skapa synergier mellan bolagen och accelerera digitaliseringen genom att dra nytta av det arbete Capio har gjort. Vidare vill man dra nytta av Capios arbete med att växla från sluten till öppen vård och att få ned vårdtiderna, med ökad produktivitet.

RGDS förklarar att de som ett av sina fokusområden har ”livskvaliteten för patienter”.

Vill inte säga upp personal

RGDS förklarar också i sitt pressmeddelande också att man ”för tillfället” inte ser behov av några förändringar i antalet anställda i Capio, anställningsvillkor eller orter där vård bedrivs, ifall köpet går igenom. Samtidigt tillägger man att man tänker göra en noggrann översyn av den sammanslagna verksamheten för att se hur den nya koncernen kan organiseras på bästa sätt.

För att finansiera affären planerar RGDS att göra en nyemission på 510 miljoner euro, där två större ägare åtagit sig att teckna majoriteten aktierna.

RGDS är den största operatören av privata sjukhus i Frankrike med 120 sjukhus. Bolaget har över 23 000 medarbetare och tar varje år emot närmare två miljoner patienter och över 550 000 akutvårdsbesök. Bolaget omsatte i fjol, i senast tillgängliga bokslut, 2,2 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 22,6 miljarder kronor.

Kursen rusade

Capio omsatte å sin sida 15,3 miljarder kronor. Capio har drygt 13 300 medarbetare och tar emot 5,1 miljoner patientbesök.

Capio har tidigare öppnat för diskussioner om en möjlig försäljning av bolagets icke-nordiska verksamheter.

Capios aktie steg kraftigt på Stockholmsbörsen efter beskedet om budet och låg på +23 procent strax före lunch.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.