Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Byggnads varslar om strejk

Byggnads varslar om strejk då man inte anser att arbetsgivarna tar arbetsmiljöfrågan på allvar, skriver fackförbundet i ett pressmeddelande. Arbetsgivarorganisationen Byggföretagen menar dock att det handlar om lönefrågan.
Flera stora byggarbetsplatser i Göteborg påverkas.

På fredag nästa vecka blir det strejk på 87 arbetsplatser runt om i landet om inte fack och arbetsgivare kommer överens om ett nytt avtal. Omkring 1 400 byggnadsarbetare påverkas i så fall.

Strejkvarslet handlar inte om löneökningar, enligt facket. I stället handlar det enligt dem om att arbetsgivarorganisationen, Byggföretagen, inte vill diskutera hur arbetsmiljön kan förbättras och hur fuskande företag ska stoppas.

LÄS MER: Strejkhot mot Jula och Dagab mitt i julhandeln

LÄS MER: Så mycket höjs lönerna för anställda inom handeln

– Vi har nu mött Byggföretagens ovilja att ta tag i de problem som handlar om dödsolyckor och arbetslivskriminalitet. Det funkar inte, vi har alla rätt att komma hem efter arbetsdagen och det verkar inte ha gått upp för vår motpart, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Ekot.

Stora byggen i Göteborg påverkas

Men Byggföretagen är av en annan åsikt.

– Vad det här egentligen handlar om är att Byggnads vill ha mer än märket. Dessutom vill de förbjuda seriösa bemanningsföretag och kasta bort värdet av yrkesbeviset. Det kan inte vi gå med på, säger förhandlingschefen Mats Åkerlind i ett pressmeddelande.

Varslet berör flertalet arbetsplatser i Göteborg. Bland annat skulle personal vid byggandet av City Gate, Gårda Vesta, Platinan, Göteborgs nya hotell och Sannaparken gå ut i strejk om parterna inte når en lösning.

LÄS MER: Hotell- och restaurangfacket varslar om strejk

Tidigare under avtalsrörelsen varslade både Handelsanställdas förbund och Hotell- och restaurangfacket om strejk, i bägge fall då de inte ansåg att arbetsgivarna mötte deras lönekrav. Bägge varsel drogs dock tillbaka efter att parterna nått en överenskommelse.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi