Östra sjukhusets centralklinik kan få ett ansiktslyft i mångmiljonklassen.
Östra sjukhusets centralklinik kan få ett ansiktslyft i mångmiljonklassen. Bild: Måns Langhjelm

Byggjätten renoverar Östra för en halv miljard

Byggjätten Skanska förbereder just nu en renovering av centralkliniken vid Östra sjukhuset, ett samarbetsprojekt med Västfastigheter och Västra Götalandsregionen som beräknas inbringa hundratals miljoner till byggbolaget.

ANNONS

För första gången på 50 år väntar delar av Östra sjukhuset på ett rejält ansiktslyft. Det är byggjätten Skanska som har fått i uppdrag att totalrenovera sjukhusets centralklinik, enligt Skanskas distriktschef Lotta Cvach.

– Det är en del av sjukhuset där vi kommer riva rent ner till stommen. Utöver det har vi även avtalat om en nybyggnad, säger Lotta Cvach till GP.

Mångmiljonbelopp

Projektet är fortfarande i förberedelsestadiet där Skanska tillsammans med samarbetsparterna Västfastigheter och Västra Götalandsregionen nu ser över tid- och kostnadsplanering.

Därefter väljer motparterna om Skanska ska genomföra själva renoveringen samt nybyggnationen. Sammantaget räknar Skanska med att sjukhusprojektet kommer inbringa hundratals miljoner kronor.

ANNONS

– Grovt räknat borde samarbetsavtalet uppgå till 450 miljoner kronor, säger Cvach.

Vården flyttas

Lokalerna som omfattas av ombyggnationen huserar i dag avancerad intensivsjukvård, tryckkammare, klinisk fysiologi och smärtmottagning. Totalt väntas 16 000 kvadratmeter av Östra sjukhuset renoveras.

– Det kommer bli en evakuering av vården som sker i dessa lokaler under tiden som projektet pågår, säger Lotta Cvach. Planen är att det renoverade och utbyggda sjukhuset ska stå färdigt till våren 2023.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS