Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Skanska presenterar delårssiffror. Arkivbild.

Byggjättar märker ingen avhoppartrend

Det tar längre tid att sälja, men inget av byggbolagen Skanska eller JM har märkt av att bostadsköpare i någon större utsträckning velat hoppa av gjorda köp till följd av fallande bostadspriser. JM anar köpläge bland bostadsbolag med problem.

Skanska släppte på torsdagen sitt bokslut. Att det skulle bli ett rejält vinstras var redan känt sedan byggkoncernen för två veckor sedan vinstvarnat och gjort stora nedskrivningar av olönsamma projekt.

Även bostadsverksamheten går trögare och Skanska har sänkt byggutsikterna vad gäller den svenska bostadsmarknaden. Intäkter och vinst landade rejält lägre under sista kvartalet än under samma period ett år tidigare. Skanskas vd Anders Danielsson förklarar det med att 2016 var extremt starkt. Men prisnedgången under hösten har satt sina spår.

- Det tar längre tid att sälja, folk tvekar. Framför allt gäller det Stockholm och Oslo, säger Anders Danielsson.

Även JM:s vd Johan Skoglund målar upp en liknande bild.

Avtal som håller

Precis som alla andra byggbolag ser Skanska och JM till att ha stora delar av bostäderna sålda innan byggstart. I en prisfallande marknad kan det ställa till med bekymmer för många bostadsköpare som kanske inte är lika sugna på att fullfölja sina affärer.

- Vi har inte sett någon sådan trend, vi har avtal som håller. Vi har inte sett att människor vill hoppa av. Vi har under ett par år nu undvikit spekulativa köpare, säger Danielsson och får i stort medhåll av JM-chefen.

Svajiga föreningar

Härom dagen uppmärksammade Svenska Dagbladet det faktum att många byggbolag och nystartade bostadsrättföreningar är väldigt svajiga med inflyttningsdatum vid nyproduktion. Det skulle rent juridiskt kunna ge en köpare möjligheten att hoppa av, enligt jurister som SvD har talat med. Det är dock inget som Skanska har problem med, enligt Danielsson.

- Vi har en noggrann planering och i de allra flesta fall håller vi tidsplanen, säger han.

JM-chefen Johan Skoglund poängterar också noggrannheten.

- Men det finns oerhört många nya aktörer på marknaden. Jag vet inte hur de skriver sina avtal, säger han.

Flera bostadsbolag har fått ekonomiska problem i spåren av den fallande bostadsmarknaden, främst i storstäderna. Skoglund pekar på att JM har ekonomiska muskler att köpa upp projekt "som andra inte har möjlighet att ta hand om".