Byggde för högt – här sprängs tvillingtornen på nio sekunder

Med hjälp av 3,7 ton sprängmedel har två tvillingtorn i Indien jämnats med marken. Noida Towers, med över 900 lägenheter, försvann på nio sekunder efter tio års domstolsstrid.
Tusentals fick evakueras innan sprängningen, skriver BBC.

ANNONS
|

Bakgrunden till sprängningen av Noida Supertech Towers i utkanten av New Dehli beskrivs av Hindustan Times som en David möter Goliat-historia. I flera år har nämligen boende i området Emerald Court – nästan uteslutande äldre personer – stridit mot byggherren Supertech som de menar kommit med falska löften om boendestandarden i deras hem. Från sina bostäder, som många lagt sitt livs besparingar i, har de sett hur de båda tvillingtornen plötsligt börjat byggas på ett grönområde i grannskapet. Detta trots att Supertech sagt att området till 82 procent skulle vara omgivet av öppet landskap, skriver Hindustan Times.

Högsta domstolen sa att Apex och Ceyanne var olagliga

Det skulle visa sig att byggherren i själva verket planerade två 40-våningstorn — Apex och Ceyanne — med totalt 957 lägenheter. År 2014 fick de boende rätt mot byggherren i domstol men sedan dess har ärendet tröskats fram och tillbaka, samtidigt som bygget vuxit på höjden. Bygget hann dock inte bli klart. När Högsta domstolen för ett år sedan, i augusti 2021, slutligen kom fram till att tvillingtornen skulle väck var det ena tornet 32 våningar och de andra 29. Båda var olagliga slog Högsta domstolen fast och menade även att hela ärendet luktade korruption, skriver Hindustan Times.

ANNONS

Tusentals familjer evakuerade på morgonen

I söndags var det så dags — efter noggranna förberedelser och på nio sekunder var de båda tornen med 900 lägenheter i ett minne blott, skriver flera lokala medier. Tusentals boende i området hade fått evakuera sina hem flera timmar innan sprängningen ägde rum. Enligt BBC var sprängningen den största i sitt slag hittills i Indien och genererade så stort intresse att flera tv-kanaler direktsände den.

Nu fortsätter arbetet med att städa upp tusentals ton sprängt material från platsen.

LÄS MER:Hissdörr rasade från Karlatornet – från 31:a våningen

LÄS MER:Experten: Så väljer du rätt elavtal när priset rusar

LÄS MER:Gorbatjovs ”extraknäck”: reklam för pizza och lyxväskor

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS