Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggbranschen larmar om cementkris — regeringen håller pressträff

Regeringen häver inte Mark- och miljööverdomstolens avslag på Cementas ansökan om kalkstensbrytning på Gotland, säger miljö- och klimatminister Per Bolund under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.
Däremot vill regeringen förlänga Cementas brytning med åtta månader.

Regeringen vill förlänga Cementas möjligheter till att bryta kalksten på Gotland, meddelar miljö- och klimatminister Per Bolund under en presskonferens.

Bakgrunden är att Mark- och miljööverdomstolen i början på juli avvisade Cementas ansökan om förlängt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite. Domstolen pekade på brister i beskrivningen av vilka konsekvenser kalkstensbrytningen kan få för miljön i ansökan – och sade därför nej till fortsatt verksamhet.

Riskerar leda till stora samhällskonsekvenser

Regeringen har efter oberoende analyser, samtal med parter och departement kommit fram till att en abrupt nedstängning av kalkbrytningen i Slite på kort sikt skulle få stora samhällskonsekvenser, inte minst för den svenska byggindustrin.

Därför vill nu regeringen förlänga Cementas redan befintliga tillstånd med åtta månader.

– Det är bara att konstatera att Sverige har behov av cementen i såväl infrastruktursatsningar som i energiomställningen, säger näringsminister Ibrahim Baylan under presskonferensen.

LÄS MER: Cementlarmet: Då kan det bli varsel i byggbranschen

Häver inte domslutet

Det handlar dock inte om något nytt tillstånd, utan en förlängning av redan befintligt godkännande. Regeringen häver alltså inte domslutet från i juli, säger miljö- och klimatminister Per Bolund som trycker på att domstolsprocessen måste få fortsätta ha sin gång.

– Sverige har en väl fungerande miljölagstiftning och tillstånd ska bara ges om verksamheter som söker lever upp till kraven. Det ligger på den sökande verksamheten att leva upp till kraven och det är inget som ändras i dag. Det gäller även för Cementa och för cementindustrin, säger Per Bolund.

För att Cementa ska få möjligheten att fortsätta bryta även efter den sista oktober vill regeringen införa tillfälliga och tidsbegränsade förändringar i Miljöbalken, förändringar som ger regeringen möjlighet att besluta om fortsatt täkt- och vattenverksamhet inom ramen för det redan godkända tillståndet.

Med en sådan justering i Miljöbalken skulle Cementa få ytterligare åtta månader på sig att bryta kalksten i Slite.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.