Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Butikerna i centrum tävlar om bästa julskyltningen

Nu ska centrums finaste julskyltning koras i Göteborg. Samtidigt uppmanar Folkhälsomyndigheten göteborgarna att stanna hemma – och handlarna försöker hitta nya sätt att få snurr på julhandeln.

Det börjar allt mer se ut som jul på Göteborgs gator och på första advent togs ännu ett rödgrönt steg när centrumorganisationen Innerstadens julskyltningstävling startade.

I år står de 43 deltagarna inför särskilda utmaningar.

LÄS MER: Ministern: Handla inte om trängsel inte går att undvika

Samtidigt som tomtarna, granriset, pyntet och de frostade rutorna som nu pryder centrum ska locka kunder uppmanas göteborgarna att undvika butiker av Folkhälsomyndigheten.

– Men det är ingen som har sagt att vi inte kan vara ute och hela konceptet med årets pynt går ut på att man ska vara ute. Även om man inte vill gå in i butiken så vill man ju inspireras och få den här sköna känslan, säger Lena Dalerup, vd Innerstaden.

Lena Dalerup, vd på centrumorganisationen Innerstaden. Bild: Meli Petersson Ellafi
Lena Dalerup, vd på centrumorganisationen Innerstaden. Bild: Meli Petersson Ellafi

Julhandeln en livlina för butikerna

Och även om det är julstämning så påminner handsprit, skyltar om att hålla avstånd och plexiglasskivor kunderna om att vi är mitt i en pandemi.

– Julhandeln och decembermånaden är ju den viktigaste månaden för handeln. Det är där man tjänar in för att kunna överleva under året, säger Lena Dalerup.

Elin Claeson, butikschef på Norrgavel vid Magasinsgatan, håller på med de sista förberedelserna. I år har butiken satsat på en traditionell julkänsla med julgran och pynt.

Även om det är färre kunder i butiken har de klarat sig bra, precis som många andra i inredningsbranschen.

– De som kommer in är inne för att handla, de som bara glider runt har sållats bort. Och vi får ganska mycket samtal om vi kan plocka ut en vara utanför och det kan vi alltid göra, säger hon.

LÄS MER: Spöklika hål i Göteborgs handel i spåren av corona

LÄS MER: Julborden inställda – så ska Liseberg kunna öppna 2021

Vill konkurrera med näthandeln

För att få snurr på handeln samtidigt som det är betydligt mindre rörelse på stan har många butiker tagit fram nya lösningar. Det går att ringa in och beställa varor, i andra butiker kan man knacka på och be personalen komma ut med en vara och under julhandeln erbjuder Innerstaden gratis hemkörning med cykelbud från sina medlemmar som ett sätt att konkurrera med näthandeln.

LÄS MER: Extra allt under Julstaden Göteborg

– Efter förlamningen i våras har verksamheterna blivit väldigt innovativa. Handlarna hittar på en massa olika sätt för att tjäna kunderna, säger Lena Dalerup.

Tävlingen pågår fram till tredje advent och avgörs både av besökarna i stan som kan sms-rösta och av en jury.

LÄS MER: Stort stöd när grönkålsodlare bad om hjälp efter inställda julbord

Traditionellt pynt med möbeltema på Norrgavel. Bild: Meli Petersson Ellafi
Traditionellt pynt med möbeltema på Norrgavel. Bild: Meli Petersson Ellafi

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.