Nobina vann under 2021 en stor upphandling om att få driva kollektivtrafiken i delar av Göteborg.
Nobina vann under 2021 en stor upphandling om att få driva kollektivtrafiken i delar av Göteborg. Bild: Andreas Olsson

Bussbolag rusar – börsen inleder veckan uppåt

Stockholmsbörsen stiger i veckans inledande handel. Bussjätten Nobina rusar uppåt efter ett miljardbud. OMXS-index ligger efter tio minuters handel på plus 0,4 procent.

ANNONS
|

Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser och följer på fredagens nya rekordstängning för S&P 500-index på Wall Street.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index lyfter skogskoncernen SCA och gruvkoncernen Boliden med 1,6 respektive 1,2 procent.

Indextungviktare som läkemedelsjätten Astra Zeneca och telekomtillverkaren Ericsson bromsar uppgången med nedgångar på 0,4 respektive 0,3 procent.

Bussbolaget Nobinas aktie rusar uppåt med nästan 30 procent sedan ägarna har fått ett brittiskt bud värt 9,3 miljarder kronor att ta ställning till. Styrelsen i Nobina rekommenderar ägarna att säga ja.

Stämningsläget på marknaden är överlag positivt i inledningen på veckan, trots det osäkra läget i pandemin. Marknaden väntar på räntebesked från såväl USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) som Bank of England, Japans centralbank och Europeiska centralbanken (ECB) senare i veckan.

ANNONS

Långa marknadsräntor strävar uppåt och oljepriset, som pressats nedåt i november och december, fortsätter stiga efter förra veckans vändning uppåt på 8 procent. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja går upp med 0,9 procent till nästan 76 dollar per fat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS