Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

I genomsnitt spenderar vi 54 000 kronor på vårt bröllop och 11 procent av oss lägger ut över 100 000 kronor, skriver Linnéa Schmidt.
I genomsnitt spenderar vi 54 000 kronor på vårt bröllop och 11 procent av oss lägger ut över 100 000 kronor, skriver Linnéa Schmidt.

Linnéa Schmidt: Budgetvägen till drömbröllopet

Amerikanerna lägger i snitt 300 000 kronor på sitt bröllop. I Sverige är vi inte lika extravaganta. Men det finns många sätt att sänka kostnaden ännu mer utan att behöva kompromissa bort sitt drömbröllop.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

För några veckor sedan var vi bjudna på 30-årskalas. En fest där man skulle ta med en valfri rätt till knytkalas istället för present. När vi kom fram visade sig festen, till alla gästers förvåning och stora glädje, vara ett bröllop. Jag tror vi hade tio olika kakor och tårtor att smaka på, för att inte tala om all mat som fanns att välja på till bröllopsmiddagen. När 40 personer bakar och lagar mat till varandra kan det inte gå fel. Då finns det något för alla. Till middagen berättade bruden för mig hur hon de senaste fyra månaderna, den tid de planerat festen, lärt känna en ny sida av sin kommande man, nämligen hur extremt försiktig han var med pengar. Det visade sig nämligen att de varit väldigt kreativa vad gäller flera av bröllopets dyraste byggstenar.

Blev imponerad

Jag som ändå börjat känna mig som en luttrad jägare i spartipsdjungeln med matlådor och elprisjämförelser blev såklart väldigt intresserad av att höra mer. För att nämna ett genialt, men kanske något tidskrävande, drag så hade bruden vikt 300 vita papperstranor till dekoration. Pappret till tranorna kostade 25 kronor, att jämföra med de 1200 kronor som hon annars skulle betalat. De sparade alltså 98 procent på den utgiften. Dessutom hade de fått erbjudandet (och tackat ja) att låna lokal, bord och kök i samband med att de lånade ut sin trailer i en vecka.

Jag var imponerad av kostnadskalkylen för mina kompisars drömbröllop och undrade hur mycket pengar man lägger i snitt på ett bröllop. En studie från USA visar att det genomsnittliga bröllopet kostar cirka 300 000 kronor. Här i Sverige är vi inte lika extravaganta, men i genomsnitt spenderar vi 54 000 kronor på vårt bröllop och 11 procent av oss lägger ut över 100 000 kronor. Men så är det ju. Alla vill inte ha samma typ av bröllop, och alla har inte samma möjligheter. Såklart ska man känna efter i magen vad som känns bäst för just en själv och vad man har råd med. Om man alltid har drömt om ett stort bröllop och sparat just för det, så skall man förstås ha det.

Dyr ring ökar risk för skilsmässa

Men det kan vara klokt att planera och se över utgifterna. Inte minst eftersom en studie från USA visade att 45 procent av alla brudpar överskrider sin budget, samt ett samband mellan hur mycket ett bröllop kostade och hur länge äktenskapet varade. Risken för skilsmässa ökade om man köpte en vigselring för mellan 18 000 och 37 000 kronor jämfört med om man köpte en för halva kostnaden.

När man söker på budgetbröllop hittar man många hemsidor, blogginlägg och böcker som inspirerar till kreativitet. Så kanske är det ett generationsskifte på gång, eller kanske har man i dag gått bort från att tänka så mycket på omgivningens förväntningar och istället fokuserar på hur man som par vill fira sin stora dag på sitt sätt. Jag kan inte heller undgå att tänka på om ökat medvetande om konsumtion och hållbarhet möjligtvis kan spela en roll även när det kommer till festplanering.