Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas på mer blocköverskridande samarbete framöver.

Budgetdisciplin både på jobbet och hemma

Rejäla marginaler och avbetalningar på lånen är ett mantra som även gäller på hemmaplan för finansminister Magdalena Andersson (S). Till och med tonårsbarnen drillas i budgetdisciplin.

Hon återkommer ofta till uttrycket "ordning och reda i statsfinanserna" i tal och debatter. Och just amorteringar på statsskulden och vändningen från underskott till överskott i statsfinanserna är det Magdalena Andersson är mest nöjd med under mandatperioden hittills.

"Mindre än alla andra"

Budgetdisciplinen gäller även för den privata ekonomin, som hon delar med Richard Friberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

- Jag är försiktig med familjebudgeten, ja. Rejäla marginaler, betala av på lånen, säger hon i en TT-intervju.

Som finansminister ser hon gärna att fler av Sveriges generellt högt belånade hushåll anammar samma princip i dagens låga ränteläge.

Tonårsbarnen drillas i samma anda. Vid sidan av månadspeng på samma nivå som kompisarnas har finansministern sett till att barnen också drar in egna pengar.

Men vad de har fått att röra sig med efter årets budgetförhandlingar hemma i villan i Nacka, öster om Stockholm, vill hon inte avslöja.

- De tycker naturligtvis själva att de får mindre än alla andra kompisar.

Möjlig kronprinsessa

Inne på fjärde året som finansminister har Magdalena Andersson pekats ut som en möjlig kronprinsessa till statsministern och partiledaren Stefan Löfven.

- Obefintlig, säger hon själv om sannolikheten att hon en dag tar över.

- Jag ser verkligen inte det scenariot framför mig. Den dagen han slutar tror jag det är dags för andra – då jag har varit med länge och stått vid sidan av honom, tillägger hon.

Vilka andra jobb som lockar i framtiden vill Magdalena Andersson inte spekulera i.

TT: Men är det inte viktigt att som kvinna i politiken vara en förebild och ta för sig?

- Absolut, och det tycker jag att jag gör också.

TT: Men du backar ju från statsministerposten?

- Ja, men jag ser ju framför mig att Stefan Löfven kommer att sitta i många år till.

- Jag har aldrig haft några personliga politiska ambitioner. Däremot har jag haft ambition att förbättra Sverige och det kommer jag vilja fortsätta jobba med. Men det får man se från vilken position det är sedan.

Vill inte berätta

Bland årets stora nyheter tillhör #metoo-kampanjen, med alla avslöjanden om trakasserier och övergrepp, de som har gjort mest intryck på Magdalena Andersson.

- Jag hoppas verkligen att det kan leda till förändring. Jag tror att det absolut viktigaste det kan leda till är att de kvinnor som hamnar i sådana situationer inte lägger skulden på sig själv, att man inte skäms, utan att man faktiskt vågar föra det vidare.

Hon har själv blivit utsatt, men vill inte berätta vad det handlar om.

- Det är inte alltid säkert att det är det bästa för någon som varit utsatt för något att faktiskt gå ut med det publikt. Jag har valt att inte berätta.

Med en bakgrund som överdirektör på Skatteverket välkomnar hon även debatten i kölvattnet på Paradisläckan, som hon tycker har tydliggjort vad skatten går till och att skattepengarna används effektivt.

Hon är dock bekymrad över det hon beskriver som en axelryckning från näringslivet inför alla avslöjade upplägg för att undgå beskattning.

- De som har gjort olika upplägg säger naturligtvis att det här är helt enligt lagen. Men nu finns det 300 personer på Skatteverket som jobbar med att gå igenom alla de här dokumenten för att se om allt verkligen är i enlighet med den lagstiftning som vi har.