Brottsmisstänkt Fingerprint-höjdare avgår

Den brottsmisstänkte styrelseledamoten i Fingerprint Cards, Lars Söderfjell, lämnar styrelsen i företaget. Söderfjäll och tidigare vd:n Johan Carlström satt tidigare i veckan anhållna misstänkta för grovt insiderbrott

ANNONS
|

Den insidermisstänkte Lars Söderfjell lämnar Fingerprint Cards styrelse. Beslutet uppges i ett pressmeddelande tas på eget initiativ efter en dialog med styrelsen.

"Trots att jag anser att jag är oskyldig, har jag efter noga övervägande, och med bolagets bästa i fokus, kommit till beslutet att omedelbart lämna styrelsen i Fingerprint Cards", skriver Söderfjell i en kommentar i pressmeddelandet.

Enligt bolagets styrelseordförande Jan Wäreby samarbetar Fingerprint Cards fullt ut med Ekobrottsmyndigheten (EBM) i den pågående förundersökningen där Söderfjell och den förre vd:n Johan Carlström.

Brottsmisstankarna mot de båda Fingerprint-topparna kvarstår.

Fingerprints styrelseordförande Jan Wäreby kommenterar:

"Lars och jag har tillsammans diskuterat igenom situationen. Lars är mån om såväl bolagets som aktieägarnas bästa och han anser att det blir svårt att sitta kvar som styrelseledamot givet den nuvarande situationen, och han väljer därför att lämna styrelsen omedelbart. Vi i styrelsen kommer att sakna hans breda kompetens och kloka synpunkter."

ANNONS

Enligt styrelseordföranden har Lars Söderfjell lämnat en förklaring till det inträffade, han anger inte vad, men hoppas på att han frias från alla misstankar.

Greps i måndags

De två Fingerprint-topparna greps och anhölls i måndags, enligt Ekobrottsmyndigheten misstänkta för insiderbrott. De ska ha släppts efter att förhör hållits under tisdagen.

Samtidigt med gripandena genomfördes även flera husrannsakningar.

Carlströmär misstänkt för grovt insiderbrott medan Lars Söderfjell misstänksför obehörigt röjande av insiderinformation.

Nekar till brott

Båda nekar till brott.

– Lars Söderfjell hargedigen kunskap om regelverket kring de här frågorna och en moralisk kompass som inte tillåter att han skulle göra fel i de här sammanhangen. Det är hans bestämda uppfattningatt han är oskyldig till anklagelserna, säger Söderfjells försvarsadvokat Olle Kullinger.

Han berättar att Lars Söderfjell är chockad över måndagens anhållande.

– Det är en chockartad upplevelse – men han har samtidigt förståelse för att myndigheterna måste utreda situationer som den här. Nu har han lämnatsin förklaringtill åklagaren och vi räknar med att misstankarna mot honom snart läggs ner, säger Olle Kullinger.

Förundersökningen inleddes i december sedan ett värdepappersinstitut uppmärksammat polisen på omfattande försäljningar av aktier i Fingerprint några dagar innan företaget vinstvarnade. Samtidigt med gripandena genomfördes även flera husrannsakningar.

– Det är inte ovanligt att man i en inledande fas av undersökningen frihetsberövar personer för att de ska höras och inte kunna undanröja bevis och så vidare. Därefter kan man fortsätta utredningen. Nu fortsätter insamling och analys av uppgifter för att sedan avgöra om det blir ett åtal eller inte, säger Katinka Wall, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten till TT.

ANNONS

På myndighetens hemsida kommenterar också åklagaren i fallen, Olof Kronlund, anhållandet av de båda misstänkta.

Åklagaren: Ingen ovanlig situation

– Det är ingen ovanlig situation vi har att göra med så till vida att det ofta krävs ett frihetsberövande i inledningen av en utredning, därefter kan utredningen fortsätta med sedvanliga utredningsmetoder utan frihetsberövande, säger han.

Han slår också fast att det ännu är för tidigt att säga hur utredningen kommer att sluta.

– Nu ska vi fortsätta inhämta uppgifter, analysera och värdera dem. Sedan får vi i vanlig ordning avgöra hur starka misstankarna är, vilka bevis som finns, och om ärendet skall läggas ned eller om det kommer att leda till åtal, det kan vi inte bedöma i nuläget, berättar Kronlund.

Börs-utredning kan dröja

Om misstankarna mot Carlström och Söderfjell även resulterar i en utredning hos Stockholmsbörsen kan det dröja ett år innan beslutet redovisas. Så lång tid tog det förra gången bolaget granskades.

Då handlade det om att Fingerprint på olika sätt brutit mot börsens regler i samband med informationen kring en intäktsprognos vintern 2015. Men börsens disciplinnämnd vägde även in andra händelser eller "åsidosättanden" av reglerna, inte minst Johan Carlströms uttalanden på Twitter, då den i december förra året dömde Fingerprint att betala ett vite på motsvarande två årsavgifter eller nästan en miljon kronor.

ANNONS

LÄS MER: Aktiehandel i Fingerprint Cards utreds

På måndagen var Johan Carlström, genom sin advokat Per E Samuelson, mycket kritiskt mot både media och Ekobrottsmyndigheten.

"Medierna har lagt grogrunden"

– Han känner sig utsatt för ett drev både från näringslivet och journalister, som bara skriver negativt om Fingerprint trots att det är ett av de börsbolag som gått bäst förra året. Han menar att det är det som lagt grogrunden för att Ekobrottsmyndigheten nu agerar med så här hårda åtgärder. Om de hade velat hade de kunnat reda ut det här genom att Johan Carlström kom in förett förhör, säger Per E Samuelson.

Ekobrottsmyndigheten harsedan tidigare inlett flera olika utredningar kring aktiehandeln i Fingerprint. Johan Carlström är till exempel sedan tidigare åtalad för flerafall av grov insiderhandel. Rättegången i deärendenaär planerad till i vår.

ANNONS