Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Labours finansministerkandidat John McDonnell. Arkivbild.

Brittiska Labour sneglar mot löntagarfonder

Socialdemokratiska Labour i Storbritannien lanserar ett nytt förslag med ägarfonder för medarbetare i företag med mer än 250 anställda – en variant på de sedan länge skrotade svenska löntagarfonderna.

Partiets tilltänkta finansminister föreställer sig ett maktskifte, och ny lagstiftning, i närtid.

Storbritanniens företag kommer att behöva upprätta fonderna och ge sina anställda aktieandelar, säger Labours finansministerkandidat John McDonnell i en intervju med tidningen The Observer.

Andel i företagen

Lagstiftning om detta skulle införas inom ett år om och när partiet fått regeringsmakten, lovar han.

- Vad detta kommer att säkerställa är att stora företag, i tillägg till att ge arbetarna lön, kommer att belöna dem med aktier som går till en samling som gör att de får en ägarroll, säger McDonnell.

Den svenska idén om löntagarfonder gick förenklat ut på att de anställda skulle få en allt större andel i företagen de arbetade för med tanken att de skulle få allt mer inflytande över sina arbetsgivare.

Tror regeringen faller

Förslaget lanserades av LO på 1970-talet och var föremål för politiska strider i många år. Fonderna skrotades senare och övergick till att utformas som forskningsstiftelser.

Britterna måste inte hålla något parlamentsval förrän år 2022, men brexitdiskussionerna har sått split i det regerande Torypartiet och väckt frågan om ett extraval kan bli aktuellt.

- Jag tror att regeringen nästan helt säkert kommer att falla samman inom de närmaste sex månaderna, säger John McDonnell.

Labourledaren Jeremy Corbyn har fört Labour i vänsterriktning, med ett löfte om att "omfördela välstånd och makt i det arbetande folkets favör".