Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den brittiska flaggan framför Big Ben i London. En rapport från det brittiska parlamentet konstaterar att brexit inneburit en börda för brittiska företag. Arkivbild.
Den brittiska flaggan framför Big Ben i London. En rapport från det brittiska parlamentet konstaterar att brexit inneburit en börda för brittiska företag. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Brittisk rapport: Brexit tynger företagen

Storbritanniens handel med EU har skadats av brexit, konstateras i en tvärpolitisk parlamentsutredning som presenterades på onsdagen.

Det handlar bland annat om mer pappersarbete och allmänt ökad byråkrati för brittiska företag. Lägg därtill leveransförseningar på grund av gränstvister och annat krångel. I rapporten, som det brittiska parlamentets kommitté för "offentliga medel" står bakom, poängteras samtidigt att det ibland är svårt att skilja effekterna av brexit från effekterna av pandemin.

Men kommitténs huvudslutsats, och den "enda påvisbara effekten" av Storbritanniens utträde från EU:s inre marknad och tullunion i början av förra året, var att företagen fick ökade bördor.

"Nya gränsarrangemang har lagt till kostnader för företagen", står det i rapporten där det också noteras att den brittiska regeringen nu har "mycket mer arbete" att göra för att lindra de problem som företagen drabbas av.

Rapportens slutsatser står i bjärt kontrast till den bild som brexitförespråkare med nuvarande premiärminister Boris Johnson i spetsen målade upp inför folkomröstningen 2016 om det brittiska medlemskapet i EU.