Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brittisk centralbank ser tecken på tillväxt

Den brittiska centralbanken Bank of Englands avgående chef Mark Carney ser tecken på att tillväxten i Storbritanniens ekonomi har börjat öka sedan parlamentsvalet i december samtidigt som den globala utvecklingen har stabiliserats.
Det behövs inga räntesänkningar, är slutsatsen från Carney och hans direktion.

Torsdagens besked om att lämna den brittiska styrräntan oförändrad på 0,75 procent var överraskande hökaktigt för många på marknaden, där ungefär hälften hade räknat med en räntesänkning.

Räntebeskedet, det sista med Mark Carney som chef, lyfte det brittiska pundet och tryckte upp brittiska obligationsräntor något.

I prissättningen på marknaden finns dock en hög sannolikhet för en räntesänkning i närtid kvar, troligen i maj, då Mark Carney ersatts av efterträdaren Andrew Bailey.

Carney pekar på att Storbritannien dygnet före det formella EU-utträdet står inför stora strukturella förändringar på flera plan.

– Det framstår nu med all önskvärd tydlighet att det är regeringens avsikt att vi kommer om ett år gå in i ett omfattande frihandelsavtal med EU. Det kommer medföra vissa omställningskostnader, säger han.

Utöver detta pekar han bland annat på andra handelsavtal, en ny migrationspolitik, satsningar på infrastruktur och regioner och klimatomställningar som stora strukturella utmaningar framöver.