Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Norwegians aktie har handelsstoppats. Arkivbild.

British Airways vill ta över Norwegian

Flygbolaget British Airways vill köpa delar eller hela konkurrenten Norwegian. Bolagets aktie rusar efter beskedet men nordiska flygresenärer kan i slutändan bli stora förlorare, säger en flygexpert.

Överraskande, det är flygexperten Jan Ohlssons kommentar till uppgifterna att British Airways ägare, International Airlines Group (IAG) köper 4,61 procent av ägandet i det norska flygbolaget. I ett pressmeddelande skriver bolaget att man ser Norwegian "som en attraktiv investering och avsikten är att inleda diskussioner med Norwegian, inklusive ett erbjudande för hela bolaget".

- Jag är egentligen väldigt överraskad. Jag trodde mer på att SAS skulle hitta en partner, säger Jan Ohlsson till TT.

Ur ett branschperspektiv är däremot inte nyheten någon skräll utan snarare i linje med senare års utveckling. Allt fler flygbolag har letat efter lösningar för att möta konkurrensen med lågprisflyg. Tyska Lufthansa har till exempel lågprisbolaget Eurowings inom sin koncern och ryktas också vilja köpa upp italienska Alitalia.

Tackla konkurrensen

För British Airways skulle ett uppköp av Norwegian vara ett sätt att tackla konkurrensen från det norska bolaget på framförallt nordamerikanska destinationer. Norwegian har de senaste åren fört en tydlig offensiv med köp av nya flygplan framförallt på rutter över Atlanten.

- BA är stora över Nordatlanten och det är även Norwegian. I och med att Norwegian är ett lågprisbolag är man i vägen för British Airways som desperat försöker att hitta en lågprisnivå, säger Jan Ohlsson.

Beskedet fick Norwegians aktie att rusa och under en period handelsstoppas. Vid stängning hade aktien ökat 47 procent. För resenärer skulle dock en eventuell affär inte vara lika lyckosam, säger Jan Ohlsson.

- Trenden att slå ihop flera bolag gör att på sikt kan priserna pressas uppåt, så för resenärer är det inget direkt glädjebud, säger han.

Norwegian och dess vd Bjørn Kjos har tidigare kraftigt ifrågasatt den svenska flygskatten och aviserat att man kan tänkas lägga ned en rad olika flyglinjer från Sverige. Skulle IAG i stället stå som ägare, lyfter Jan Ohlsson möjligheten att den nordiska marknaden blir mindre attraktiv.

- Det är en tänkbar utveckling. Här har man haft Norwegian som en prispress, frågan är om de nya ägarna skulle vara lika intresserade av att göra det.

SAS lyfte

Konkurrenten SAS aktie steg 6,4 procent på beskedet, i linje med flera andra bolag som till exempel Finnair och Lufthansa.

TT har sökt Norwegian och i en skriftlig kommentar skriver bolaget att man via medier i dag först fått kännedom om köpet.

"Norwegian har inte haft någon dialog med IAG om detta. Att IAG köper aktier i Norwegian bekräftar att en stor internationell flygbolagskoncern tror på bolagets affärsmodell och globala tillväxtstrategi", skriver man.

En fråga som lyfts är dock om grundaren, Björn Kjos, verkligen vill sälja.

- Det kommer att bli en väldigt intressant strid. Det här är Bjørn Kjos baby och det är osäkert om han vill sälja, säger Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank.