Bilbristen leder till att begagnade bilar säljs dubbelt så snabbt, jämfört med några år sedan.
Bilbristen leder till att begagnade bilar säljs dubbelt så snabbt, jämfört med några år sedan. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Brist på begagnade bilar får Bilia Outlet att växa snabbt

Det råder brist på bilar i Sverige – något som har fått priserna att rusa och begagnatmarknaden Bilia Outlet att växa med 60 procent under 2021. Nu öppnar bolaget ytterligare tre anläggningar.
– Vissa bilar hinner vi knappt annonsera förrän de är sålda, säger Björn Olofsson, vd för Bilia Outlet i Sverige.

ANNONS
|

Det är brist på bilar i landet, både begagnade och nya. Det har inte minst Bilia Outlet fått uppleva under 2021, då verksamheten har ökat med 60 procent.

– Det har varit ett fantastiskt år, och jag tror att pandemin har påverkat detta litegrand. Nästan alla biltillverkare har ju problem med halvledarbrist, vilket leder till längre leveranstider för nästan alla bilmärken. Det har lett till att nyare begagnade bilar är väldigt eftertraktade, säger Björn Olofsson.

LÄS MER:Lång väntan på ny bil: "Aldrig upplevt detta"

LÄS MER:Här är svaren på nio vanliga frågor när du ska köpa begagnad elbil

Bilia Outlet, som tidigare hette Netbil, köper in sina bilar från Bilias övriga verksamheter, men även från företag och privatpersoner. Och suget efter begagnade bilar är stort från allmänheten. Det har lett till att Bilia Outlet nu öppnar tre nya anläggningar efter årsskiftet i Trollhättan, Akalla och Malmö.

ANNONS

Brist på begagnade bilar

Bilia Outlet säljer bilar både traditionellt i bilhallar och över auktion, vilket gör att de har två distributionskanaler.

Björn Olofsson, vd Bilia Outlet.
Björn Olofsson, vd Bilia Outlet. Bild: Bilia Outlet

– Ungefär 50 procent av de bilar vi säljer, köper vi från våra systerbolag inom Bilia. Och vi har ett antal värderare som gör upp till 50 000 värderingar per år, säger Björn Olofsson.

Idag har Bilia Outlet fem anläggningar i storstadsområdena, plus två stycken i Norge.

Eftersom bilhandlarna inte får in bytesbilar i samma takt som tidigare, uppstår det en brist på begagnade bilar – och då går priserna upp.

Enligt Wayke, som är en marknadsplats för begagnade bilar, har snittpriset ökat med 19 procent jämfört med 2019, fram till oktober i år. Och det går också mycket snabbare att sälja de begagnade bilarna än tidigare.

– Det är ju tillgång och efterfrågan som styr, och i och med att det har varit en sådan bilbrist så har priserna stuckit iväg. Och det är en tuff konkurrens, säger Björn Olofsson.

Bästsäljande bilmärken hos Bilia Outlet

  1. Volvo
  2. BMW
  3. Mercedes

Källa: Bilia Outlet

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS