Pandemin pekas ut som bidragande orsak till underskottet av de små elektronikkomponenterna.
Pandemin pekas ut som bidragande orsak till underskottet av de små elektronikkomponenterna. Bild: James Brooks

Brist på delar kan göra smartphones dyrare

Bristen på halvledare som bromsat fordonsindustrin drabbar nu också flera av världens största smartphonetillverkare. Ett antal bolag har genomfört betydande prishöjningar till följd av störningar i leveranskedjan, rapporterar Wall Street Journal.

ANNONS

Bandet på Volvo-fabriken i Torslanda stod stilla under tre dagar i maj, och även AB Volvo tvingades trycka på pausknappen under våren på grund av den stora bristen på halvledare. Nu börjar effekterna av den globala halvledarbristen även synas hos flera stora tillverkare av smarta telefoner.

Efter en stark inledning på första kvartalet har flera bolag nu genomfört betydande prishöjningar och sänkt sin produktionstakt. Dessutom har lanseringar av nya modeller försenats kraftigt, enligt Wall Street Journal.

Apple har klarat sig

För världens största tillverkare av smarta telefoner, Samsung, väntas bristen leda till ett leveranstapp på omkring 20 procent mot föregående kvartal. En av bolagets senaste modeller kommer bara att lanseras i USA och Japan.

ANNONS

LÄS MER:Volvo Cars stoppar bil-produktionen i tre dagar

LÄS MER:Intel: Halvledarbrist kan hålla i sig i flera år

I juni var den genomsnittliga ledtiden för halvledare 19 veckor, vilket är över gränsen för vad som anses vara en riskzon för leveranskedjan.

Samtidigt som flera av de största tillverkarna drabbas, har Apple och Samsungs premiummodeller klarat sig undan stora delar av störningarna i leveranserna.

Fakta: Halvledare

Halvledare finns i nästan samtlig elektronik och används ibland som en synonym för kretskort.

Det vanligaste materialet för en halvledarkomponent är kisel. Detta eftersom kisel framställs via sand och därmed är vida tillgängligt. Att kretskort och komponenter tillverkas i ett halvledarmaterial gör att man till skillnad från rena metaller, som leder ström väl, kan kontrollera strömmen och signalerna i chipen.

Sydkoreanska Samsung, Taiwanesiska TSMC och amerikanska Globalfoundries är de tre största chiptillverkarna i världen. Dessa producerar kretskort på uppdrag av exempelvis grafikkortstillverkaren Nvidia, processorfabrikören Qualcomm och fordonstillverkare som Volvo och Volkswagen.

Källa: Per Stenström, professor i datorteknik, Chalmers, Thorvald Andersson, professor emeritus halvledarteknik Chalmers.

Priserna väntas öka ytterligare

Bristen har varit ett problem för flera branscher sedan förra året, och det är främst pandemin som pekas ut som den bidragande orsaken till underskottet av de små elektronikkomponenterna.

Fordonsindustrin befarade att den ekonomiska krisen skulle bli djupare än vad den blev, och återkallade därför sina beställningar av halvledarkomponenter under förra våren. När industrin drog produktionen igen under hösten var halvledarbristen ett faktum.

I väntan på att utbudet på halvledare ska kunna möta efterfrågan väntas priserna öka ytterligare hos världens smartphonetillverkare.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS