Stockholmsbörsen har gått upp med mer än 12 procent sedan den brittiska omröstningen om att lämna EU. Arkivbild.
Stockholmsbörsen har gått upp med mer än 12 procent sedan den brittiska omröstningen om att lämna EU. Arkivbild.

Brexit raketbränsle för börsen

Den som i år har följt det gamla börstalesättet och köpt till sillen för att sälja till kräftorna har gjort en god affär. Börsen har stigit rejält under sommaren.

ANNONS
|

- Om det var någon som hoppade på till sillen är det bara att gratulera. Utvecklingen har varit fantastisk, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Sedan midsommar har Stockholmsbörsen gått starkt framåt – trots att Storbritannien samma dag skapade panik på världens finansiella marknader när landet oväntat röstade för att lämna EU.

Den första handelsdagen efter omröstningen föll aktiekurserna i och för sig dramatiskt, men sedan dess har de stigit med mer än 12 procent.

ANNONS

Råvarubolag vinnare

Särskilt bra har det gått för råvarubolag. För hela sektorn har uppgången hamnat över 32 procent bara sedan den brittiska folkomröstningen.

Det kan bland annat förklaras av stigande råvarupriser, men också att världens centralbanker signalerat att de står redo med ytterligare stimulanser.

- Metallpriserna har stärkts efter brexit vilket naturligtvis har drivit på aktierna. Det är en reaktion på att man tror att centralbankerna kommer att göra vad som krävs för att stimulera ekonomin. Det har gjort att riskaptiten har kommit tillbaka samtidigt som dollarn har varit relativt stark, säger Ola Södermark, analytiker på Swedbank.

ABG Sundal Colliers basindustrianalytiker Olof Grenmark avdramatiserar samtidigt den procentuellt stora ökningen i sektorn mot bakgrund av vilka nivåer aktierna har stigit från.

- Kurserna föll väldigt mycket och de här aktierna är volatila. Det är spelets regler, säger han.

"Begynnande optimism"

Samtidigt talar Grenmark om optimism inom sektorn, inte minst när det gäller handelsstålbolag som SSAB.

ANNONS

- Bilden av att världen är på väg att svämmas över av stål från Kina och att det skulle se nattsvart ut en väldigt lång tid framöver har börjat bytas ut mot en begynnande optimism. Och inte nog med det. Kina har också tillkännagett att man kommer att skära ner på sin kapacitet.

Den sektor som det har gått sämst för är bolag som sysslar med bilkomponenter, till exempel Autoliv och Mekonomen. Ändå har sektorn i sin helhet ökat med 2 procent.

Nordnets Joakim Bornold gläds åt börsutvecklingen men gräms över att den ger luft åt talesättet om sillen och kräftorna.

- När det slår in, och slår in så tidigt som det har gjort i år, så vaknar myten till liv igen.

Fakta: De bäst och sämst presterande sektorerna

Bäst:

Råvarubolag (till exempel SSAB och Lumi): +32 procent.

Gruvbolag (till exempel Lucara Diamond, Lundin Gold och Boliden): +27 procent.

Elektronik (till exempel Fingerprint Cards, Sensys och Mycronic): +26,3 procent.

Sämst:

Fordonskomponenter (till exempel Autoliv, Mekonomen, Haldex): +2 procent.

Konsumentprodukter (till exempel New Wave, Björn Borg, Oriflame och SCA): +3,15 procent.

Telekommunikation (till exempel Millicom, Tele 2 och Telia): +5,55 procent.

Källa: Nordnet

ANNONS