Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Glada miner hos Storbritanniens brexitminister David Davis och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i Bryssel.

Brexit: allt fler bitar på plats

Allt fler bitar faller på plats i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Men gränsfrågorna på Irland strular än – och kring framtida relation har samtalen ännu inte inletts.

Med ovanligt glada miner kliver EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister David Davis upp på presskonferenspodiet i Bryssel.

- Vi har i morse kommit överens om en stor del av det som ska utgöra utträdesavtalet, säger Barnier och fyller sedan i med punkt för punkt av avklarade saker.

Färdiga uppgörelser finns nu om både den ekonomiska notan och framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa.

Dessutom är det nu klart att en övergångsperiod inleds omedelbart efter det formella brittiska EU-utträdet den 29 mars 2019, fram till den sista december 2020.

"Betydande steg"

David Davis är nöjd.

- I dag har vi tagit ett betydande steg. Våra förhandlare har arbetat hårt och snabbt för att säkra villkoren för en tidsbegränsad övergångsperiod som ger den visshet som önskats av företag och medborgare, säger brexitministern.

Under övergångsperioden kommer Storbritannien som önskat att få förhandla om nya handelsavtal med omvärlden, som sedan kan träda i kraft omedelbart när perioden löper ut.

Oklart om Nordirland

Samtidigt betonar alla att mycket fortfarande finns kvar att utreda, inte minst kring gränsfrågan mellan Irland och Nordirland.

- Vi måste ha en fungerande och praktiskt användbar lösning för att undvika en hård gräns, betonar Barnier.

Tills vidare är därför parterna överens om att föra in skrivningar i utträdelseavtalet som i princip håller kvar Nordirland i EU:s tullunion – om än bara som en säkerhetsåtgärd, om ingen annan lösning hittas.

- Säkerhetsventilen måste utgöra en del av den juridiska texten, fastslår Barnier.

Framtidssamtal

Måndagens uppgörelse städar bort en hel del av det som förhandlarna ägnat sin tid åt sedan brexitdiskussionerna inleddes i fjol somras. Därmed kan delegationerna på allvar kavla upp ärmarna för att börja tala om framtida handelsrelation i stället – där de kvarvarande EU-ländernas stats- och regeringschefer på fredag ska enas om sin förhandlingslinje.

Och optimismen lever.

- Ett bra avtal för Storbritannien och EU är nu närmare än någonsin förut, hävdar brexitminister David Davis i Bryssel.