Stockholmsbörsen presterade starkt under tisdagen, men stängde sedan svagt över nollan. Arkivbild.
Stockholmsbörsen presterade starkt under tisdagen, men stängde sedan svagt över nollan. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Bred nedgång på Stockholmsbörsen

Strax innan lunch var Stockholmsbörsen nere på årslägsta nivåer. Småspararfavoriten SBB faller tvåsiffrigt i en redan iskall fastighetssektor.

ANNONS
|

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-indexet är samtliga utom ett bolag på minus strax efter börsens öppning, där undantaget är telekombolaget Telia som går upp 1,3 procent efter en ökad köprekommendation.

Även för majoriteten av Göteborgsbolagen är siffrorna röda. Bico, tidigare Cellink, var vid 10-tiden ned över 5,5 procent och Volvo Cars låg på minus 4,2 procent. Även SKF faller med över 4 procent.

Strax före 11 var också fastighetsbolaget Balder nere på minus 4,7 procent. Hela Stockholmsbörsen, som strax innan lunch sjunkit med 2,5 procent, har nått ett nytt årslägsta, och är tillbaka på nivåer från november 2020.

ANNONS

Värst under dagen har det varit för Ilja Batljans fastighetsbolag SBB. Investeraren Sven Hagströmer frågade sig i en intervju med Dagens industri vad bolaget hade på börsen att göra, och aktien var vid 11-tiden ner knappa 12 procent.

Sedan årsskiftet har småspararfavoriten, som har knappa 200 000 ägare bara hos nätmäklaren Avanza, sjunkit 76 procent. Fastighetssektorn har som helhet sjunkit 44 procent sedan årsskiftet.

Blandade siffror från Asien

I Asien är det blandade siffror. Tokyobörsen öppnade på plus men drog sig sedan tillbaka till svagt under nollan. Mer dystert är det i Kina: Kompositindexen i Shanghai respektive Shenzhen är ned drygt 1 procent, och Hongkongbörsen Hang Seng är ned nästan 2 procent.

Även börserna på Wall Street väntas öppna på minus, enligt terminshandeln på IG Markets.

Under onsdagen är oljepriset ned 4,7 procent. Kursändringen kommer efter att flera medier rapporterat att USA förbereder åtgärder för att sänka bränslepriset och att landets president Joe Biden överväger att skjuta upp en ny bränsleskatt. Det rapporterar Financial Times.

Även kryptovalutor tappar i raset. Bitcoin sjunker med 3,5 procent till ett värde på drygt 20 000 dollar per bitcoin.

LÄS MER:Experten: Därför kraschar kryptovalutor nu

LÄS MER:Så har göteborgarna agerat på börsen under krisen

LÄS MER:Pengafesten som tog slut: ”Blev tvärnit”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS