Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Itaipudammen, en av världens största vattenkraftverk, i södra Brasilien. Arkivbild.
Itaipudammen, en av världens största vattenkraftverk, i södra Brasilien. Arkivbild. Bild: Jorge Saenz/AP/TT

Brasilien på väg att sälja ut eljätte

Brasiliens kongress har gett grönt ljus för en utförsäljning av statliga eljätten Eletrobras. Kritiker varnar för att det kommer leda till allt annat än grön el.

Den brasilianska statligt styrda eljätten Eletrobras kan säljas ut.

Båda kamrarna i den brasilianska kongressen har röstat igenom ett lagförslag som öppnar för att statens ägarandel går ner från dagens 51,82 procent till 45 procent.

Ett antal mindre tillägg till lagen måste också röstas igenom, men sedan kan president Jair Bolsonaro skriva under lagen, ett dokument som han länge velat sätta sin signatur under.

Sydamerikas största

Försäljningen väntas ge statskassan ett tillskott på 35 miljarder real, motsvarande drygt 60 miljarder svenska kronor, och Eletrobras 25 miljarder real.

Staten kommer dock att behålla ett litet grepp över bolaget, lagförslaget garanterar att staten får sista ordet i större strategiska frågor.

Eletrobras är Sydamerikas största elbolag och står för en tredjedel av Brasiliens elförsörjning. Men kritiken mot bolaget har bitvis varit kraftig. Ineffektivt och i stort behov av modernisering, säger kritiker och privatiseringsivrare som president Bolsonaro.

Torka höjer elpriset

Finansminister Paulo Guedes har hävdat att en privatisering skulle sänka invånarnas elkostnader med över 7 procent, men hans politiska motståndare hävdar att elräkningarna kommer att skjuta i höjden samtidigt som landet förlorar kontrollen över sin elproduktion.

Dessutom hotar en privatisering miljön, säger de. Brasilien har fått internationell kritik för sin avverkning av regnskog i Amazonas, och med privatiseringen befaras Eletrobras öka sina utsläpp i elproduktionen.

Samtidigt som förslaget klubbades igenom har svår torka i Brasilien lett till att de stora dammar som förser landet med en stor del av elen inte kan producera el i den takt som krävs. Det har lett till att elräkningarna blir dyrare och dessutom har en extra skatt på elförbrukningen införts.

Eletrobras aktie steg med fem procent i fredags, när senaten klubbade igenom lagförslaget. Det senaste året, när förväntningarna om en statlig försäljning har stigit, har kursen stigit över 40 procent.