Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försäljningen av kläder och skor ökade i september. Arkivbild.

Branschbesvikelse trots ökad klädförsäljning

Kläd- och skoförsäljningen ökade i september. Men med en extra lördag jämfört med i fjol och klassiskt höstshoppingväder borde ökningen ha varit större, enligt Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

- Väldigt mycket talade för en bra september. Vi hade fem lördagar och ingen kan skylla på vädret, säger Mikael Sandström, som syftar på att höstrusk brukar vara gynnsamt för handeln.

Försäljningen av kläder i fackhandeln ökade med 2,9 procent i september jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för skobutikernas försäljning visade en ökning med 9,7 procent, enligt Svensk Handel Stils Stilindex.

Mikael Sandström konstaterar att trots ökningen tar handeln inte igen tappet från i fjol då klädhandeln minskade med över 8 procent och skobutikerna med 18 procent under september, något han anser borde ha varit möjligt.

Stilindex tar endast hänsyn till handeln i fysiska butiker hos Svensk Handel Stils medlemsföretag. Hittills i år har försäljningen av kläder minskat med 1,8 procent och skoförsäljningen har tappat 1,6 procent. Nedgången har pågått under flera års tid.

- När jag talar med kollegor därute upplever jag att det är lite spretigt. Min spaning är att det går väldigt bra för en del och betydligt sämre för andra, säger Mikael Sandström.