Brandbomber och tårgas i Aten

ANNONS
|

-Det enda rätta hade varit för Tsipras att avgå, före omröstningen. Han har förrått vänstern, säger Apostolis Philippou, student och skulptör, till TT:s utsände.

Philippou dröjer sig kvar med några hundra till synes fredliga demonstranter vid det grekiska parlamentet på Syntagmatorget flera timmar efter de våldsammaste kravallerna mellan polis och aktivister i Aten på flera år.

Sammandrabbningen såg arrangerad ut, som så många liknande konfrontationer under den drygt femåriga grekiska krisen, tycker Philippou.

-Polisen behöver angriparna. Det ger dem anledning att rensa bort demonstranterna på torget, så att de inte stör politikerna inne i parlamentet, säger han.

"Förrädare"

I luften sveper tårgasångor upp från marken ibland, vilket sticker i ögonen och halsen på alla som inte bär gasmask.

På Syntagmatorget syns efter kravallerna nästan lika många kravallpoliser som demonstranter. När en parlamentariker dyker upp framför fasaden hörs plötsligt höga burop.

-Förrädare, förrädare, skanderar ett femtiotal personer tills han har försvunnit in i parlamentet, där Greklands tredje stödprogram på fem år debatteras.

Philippou tror, som de flesta, att parlamentet kommer godkänna premiärminister Alexis Tsipras uppgörelse med andra ledare i eurozonen, som ger krislandet nödlån i utbyte mot momshöjningar, en pensionsreform, omfattande privatiseringar och avregleringar på den grekiska arbetsmarknaden.

ANNONS

Men han tror inte Tsipras regering kommer överleva särskilt länge och räknar med att landet, trots att det ser ut att bli nya nödlån, kommer sluta utanför eurozonen.

-Tsipras kommer att falla, helt säkert. Det är bara en tidsfråga, säger han. -Och det enda rätta hade varit för honom att avgå, före omröstningen. Han har förrått vänstern.

Omröstning

Samtidigt fortsätter maratondebatt om det nya stödprogrammet till Grekland i parlamentet. En omröstning om Tsipras uppgörelse med långivarna väntas inte förrän efter midnatt.

När kravallerna tidigare spred sig ut i centrala Aten sattes flera sopcontainrar och bilar i brand. Sammandrabbningarna ebbade dock ut efter någon timme.

För Grekland, som sedan juni ställt in återbetalningar av lån från Internationella valutafonden (IMF), hotar statsbankrutt utan nya pengar. Bankerna har stängt sedan drygt två veckor och ur bankomaterna kan greker bara plocka ut högst 60 euro om dagen.

Enligt Yiannis Roussos, sekreterare på banktjänstemännens fackförbund, väntas bankerna vara stängda i minst en vecka till och kapitalkontrollerna bestå mycket längre än så.

-Det kan dröja månader innan hushåll kan få tillgång till sina konton fullt ut igen, säger han.

Många greker befarar även att den akuta krisen nu ska sluta med att banker går omkull och att de delar av besparingarna som inte omfattas av insättningsgarantier går upp i rök.

Stödfond

Enligt EU-kommissionen ska stödfonden EFSM användas för att hjälpa Grekland att täcka de akuta betalningarna, däribland en betalning på 3,5 miljarder till Europeiska centralbanken (ECB) på måndag för grekiska obligationer som ECB har stödköpt tidigare under krisen.

ANNONS

-Visserligen ska man använda EFSM, men icke-euroländer ska stå utan risk, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Stödprogrammet som Tsipras förhandlat fram med euroländerna har samtidigt ifrågasatts av IMF, som i en analys slagit fast att Greklands skuldbörda är ohållbar utan omfattande skuldlättnad och att de budgetmål som satts upp för Grekland är orimliga.

ANNONS