Rickard Gröttheim är vd för Sjunde AP-fonden. Arkivbild.
Rickard Gröttheim är vd för Sjunde AP-fonden. Arkivbild.

Bra år för soffliggarna

Det lönade sig att vara soffligare förra året. Statens alternativ steg mer än snittet bland premiepensionsfonderna. Miljontals svenskar påverkas av hur fonden går. Nu ska Sjunde AP-fonden sprida riskerna mer för att säkra avkastningen.

ANNONS
|

Avkastningen blev i snitt 12,6 procent förra året för fonderna i premiepensionssystemet. Statligt förvaltade AP7 Såfa steg 16,4 procent. De mesta tillgångarna ligger i en globalaktiefond, och den steg nästan 18 procent. Snittet för likvärdiga fonder låg flera procentenheter lägre.

- Vi är givetvis jättenöjda. Det är exceptionella avkastningar vi har haft rätt många år i rad, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden.

ANNONS

Lång uppgång

Hur det går för fonderna har stor betydelse för framtiden. En person född på 80-talet kommer att få cirka 15 procent av den totala pensionen från premiepensionen.

3,7 miljoner svenskar har hela eller delar av sin premiepension i AP7 Såfa. Fonden förvaltar drygt 400 miljarder kronor. Det kan jämföras med fonden med näst flest sparare, Swedbank Robur Technology, som förvaltar 22 miljarder kronor år åt 230000 personer.

På lång sikt siktar Sjunde AP-fonden på en avkastning på 6-8 procent årligen. I flera år nu har den legat runt 20 procent, ett resultat av uppgångarna på världens börser.

- Det är en risk att människor ställer in förväntningarna på att det är där man ska ligga. Det kommer givetvis någon gång en reaktion på det här. Värderingarna börjar bli rätt utmanande på världens börser, säger Richard Gröttheim.

AP7 Såfans avkastning har gynnats av att man har en så kallad hävstång. Det innebär att fonden kan låna pengar för att placera i aktier. Modellen har fått kritik för att vara allt för riskfylld för en statlig pensionsfond, men det håller inte Richard Gröttheim med om. Risken är totalt sett lägre än i en Sverigefond, säger han.

ANNONS

- För oss är hävstången ett medel för att få en risknivå som vi tycker att spararna ska ha på 40–50 års placeringshorisont. När man säger att risken ska tas ner väsentlig, säger man också att pensionen ska minska väsentligt.

Letar alternativ

Men hävstången har faktiskt tagits ner något. Samtidigt pågår ett arbete för att göra om placeringsstrategin för hela fonden. Den ska placera mer på tillväxtmarknader och i onoterade bolag, och genom det diversifiera portföljen. Omsvängningen påbörjades 2017 och fortsätter under 2018.

- I stället för hävstångsrisken inför vi andra typer av risker. Vi ser att vi med så mycket kapital har råd att göra placeringar i strategier som kostar lite mer men är bra för portföljen. Det hade vi inte när Såfan introducerades.

Vad AP7 dessutom skulle vilja men inte får enligt regelverket är att investera i andra tillgångar än värdepapper, som fastigheter eller råvaror.

ANNONS

- Nu när man ser över hela premiepensionssystemet tycker jag att man borde tillåta oss att göra det, säger Richard Gröttheim.

TT

Fakta: Så gick det för pensionsfonderna

Avkastningen för premiepensionens fondtorg blev 12,6 procent 2017. För de tio mest valda fonderna såg utvecklingen ut så här (avrundade siffror):

Fond Avkastning (procent) Förvaltat kapital (miljarder kronor) AP7 Såfa (aktiefond) 18 407 Swedbank Robur Technology 30 22,1 Didner & Gerge aktiefond 10 25,2 AMF Aktiefond Sverige 8 20,2 AMF Aktiefond världen 9 17,2 Swedbank Robur Aktiefond Pension 15 15,2 Swedbank Robur Transfer 80 10 22,2 Swedbank Robur Transfer 70 9 20,4 AMF Balansfond 6 8,6 Swedbank Robur Medica -1 5,4

AP7 Såfa består av en aktiefond och en räntefond. Aktiedelen är 100 procent fram till 55 års ålder, sedan trappas den långsamt ner. Räntefonden var oförändrad 2017.

Källa: Pensionsmyndigheten

ANNONS