Bråk väntas på Volvos stämma

ANNONS
|

Klockan 15 idag börjar AB Volvos stämma i Lisebergshallen.

AB Volvo gjorde inget lysande resultat 2013. Tidigare i år kom dessutom beskedet att 4400 anställda måste lämna koncernen i år.

Trots att Volvo missat åtskilliga ekonomiska mål för 2013 föreslår AB Volvos valberedning att styrelseordförande Carl-Henric Svanberg skall ha 3,25 miljoner kronor i arvode. En ökning med en miljon, eller 44 procent.

Övriga styrelsen (personalrepresentanter och vd undantagna) skall inte gå lottlösa, enligt valberedningen. De sju övriga i styrelsen får arvodet höjt med 200000 kronor till 950000 om året, enligt förslaget.

Motivet till höjningen, enligt valberedningen, har man hört förut: skall AB Volvo attrahera kompetent folk i styrelsen måste de ha arvoden av internationella mått.

ANNONS

Tredje AP-fonden är en av de tunga motståndarna till förslaget. Deras ägaransvarige Peter Lundkvist har tidigare sagt att när Svanberg tillträdde för två år sedan gjorde han det till "en betydligt lägre ersättning".

- Så uppenbarligen tog han inte jobbet för pengarna, sade Lundkvist till Dagens Industri.

Tredje AP-fonden står inte ensam. Drygt 17 procent av rösterna på dagens stämma har sagt sig vara emot valberedningens förslag. Sex pensionsförsäkringsbolag och tre banker ifrågasätter nivåerna på de höjda arvodena. Aktiespararna är

De kan acceptera en ökning för Svanberg på fem procent, det vill säga lite drygt 100000 kronor. Men inte mer.

Men en grupp tunga ägare är för förslaget. Industrivärden med 21 procent av rösterna och deras allierade Handelsbankens stiftelser och fonder, liksom Handelsbankens Oktogonen.

Och det är inte så överraskande. För valberedningens ordförande Carl-Olof By är senior rådgivare i Industrivärden. Håkan Sandberg som också sitter i valberedningen företräder Handelsbanken. Industrivärdens vd Anders Nyrén är styrelseordförande i Handelsbanken och ledamot i AB Volvos styrelse.

ANNONS