EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Bråk om brittisk skilsmässonota

Storbritannien vägrar att betala 100 miljarder euro i samband med brexit. De ekonomiska kraven är inget straff – men britterna måste betala för sina åtaganden, enligt EU:s chefsförhandlare som inte vill nämna någon exakt summa.

ANNONS
|

Det har rapporterats om kyliga arbetsmiddagar och bristande kompromissvilja från Storbritanniens premiärminister Theresa May. Tuffa tag väntar i turerna kring den brittiska EU-skilsmässan och retoriken vässas från båda håll.

May anklagar Bryssel för att försöka påverka utgången av det brittiska valet i juni, genom hot.

- Europeiska politiker och tjänstemän har uttalat hot mot Storbritannien. Detta har gjorts medvetet för att påverka utgången av valet som ska hållas den 8 juni, säger May enligt Reuters.

ANNONS

- Under de senaste dagarna har vi sett just hur tuffa de här samtalen kommer att bli, säger hon till journalister utanför Downing Street.

Förra veckan enades de 27 andra medlemsländerna om riktlinjerna i EU:s förhandlingsmandat. Chefsförhandlare Michel Barnier förnekar att de ekonomiska kraven från EU:s sida är ett straff för det brittiska beslutet att lämna EU.

"Inget straff"

- Det handlar inte om något straff, det finns ingen brexitnota, säger Barnier och framhåller att det handlar om att britterna ska göra rätt för sig gällande sina åtaganden gentemot EU.

Men Storbritannien kan helt enkelt komma att lämna förhandlingarna, varnar landets brexitminister David Davis efter att Financial Times publicerat en analys som visar att kostnaden för britterna att lösa ut sig från unionen stigit från 60 till 100 miljarder euro.

- Vi kommer inte att betala 100 miljarder, säger Davis till brittiska medier.

ANNONS

Enligt Barnier finns ingen bestämd summa, utan uträkningen kring vad britterna blir skyldiga ska räknas ut enligt ett noggrant system. Theresa May har tidigare sagt att hon hellre ser att Storbritannien lämnar EU utan något avtal än att acceptera en dålig uppgörelse.

"Klockan tickar"

Barnier manar Storbritannien att så snart som möjligt inleda diskussionerna om utträdet, eftersom "klockan tickar".

- Vissa har skapat sig en illusion om att brexit inte skulle ha någon väsentlig påverkan på våra liv eller att förhandlingarna kommer att gå snabbt och smärtfritt. Så är det inte, säger Barnier enligt nyhetsbyrån AFP.

Nästa vecka kommer chefsförhandlaren att besöka Irland för samtal om hur man ska förhindra en "hård gräns" mot Nordirland. Han uppmanar också Storbritannien att garantera rättigheterna för de tre miljoner EU-medborgare som bor i landet.

TT

Fakta: Storbritanniens väg ut ur EU

23 juni 2016: Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med 52 procent mot 48.

29 mars 2017: Premiärminister Theresa May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.

29 april: Stats- och regeringschefer från övriga 27 EU-länder slår fast sitt förhandlingsmandat.

8 juni: Storbritannien håller nyval.

Juli 2017: En första förhandlingsrunda, i två till fyra dagar, väntas i Bryssel.

Oktober 2018: Parterna hoppas ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande till berörda parlament i medlemsländerna.

29 mars 2019: Storbritannien kan formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte.

ANNONS