Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fredrick Federley (C) i EU-parlamentet i Strasbourg. Arkivbild.

Bråk när EU granskar "dieselgate"

Det blev bråk direkt när EU-kommittén som ska granska Volkswagens utsläppsskandal möttes för första gången. Den konservativa gruppen gjorde klart att man inte vill ha en häxprocess mot den europeiska bilindustrin.
-Det orsakade så klart rabalder i bänkarna eftersom inte någon vill skapa en häxprocess. De vi ska ta reda på är vad som har hänt och vad man visste på politisk nivå, alltså i kommissionen, säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) som är den ende svenske representanten i kommittén. -Men när ledaren för den största partigruppen (konservativa EPP) i intervjuer efter vårt möte använder ordet häxprocesser så sätter det tonen för den gruppens arbete under kommande året, fortsätter han.

Kommittén har redan träffat ledningen för den amerikanska miljömyndigheten EPA som avslöjade Volkswagens fusk. Men vid sidan av granskningen av den delen av skandalen finns även en politisk dimension.

Det finns uppgifter om att den då industriansvarige kommissionären Antonio Tajani redan 2012 fått information om fusket, enligt Federley.

-En grupp inom EPP vill skydda honom, en annan grupp vill skydda bilindustrin, konstaterar han.