Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Botar brist på kompetens med integration

Trots att rekryteringssvårigheter hindrar en hel del it-bolags möjligheter att växa står flera programmerare med utländsk bakgrund utanför arbetsmarknaden. Företaget Integrify försöker råda bot på båda problemen.

En trappa upp, ett stenkast från NK i centrala Göteborg tar Niklas Lindhardt emot. I rummet innanför hallen står ett avlångt bord med åtta stolar. Här ska snart fem nyanlända it-ingenjörer ta plats för att uppdatera sina programmeringskunskaper och lära sig mer om det agila arbetssätt som enligt Niklas Lindhardt präglar den svenska itbranschen.

– Många andra länder har ett mer hierarkiskt arbetssätt. I Sverige förväntas du vara mer drivande, själv ta initiativ till att lösa problem, och jobba mot ibland ganska luddiga mål. Det kräver ett annat tänk och ett annat sätt att jobba på, säger han.

Teknik- och it-branschen är en av Sveriges snabbast växande. Men bristen på kompetens och svårigheterna att rekrytera sätter käppar i hjulet för många it-bolags möjligheter att fortsätta växa. Trots det är det många nyanlända med it-bakgrund som står utanför arbetsmarknaden.

– Behovet på marknaden är enormt stort. Allt mer i vårt samhälle blir mjukvara och svårigheterna att rekrytera och växa innebär att svenska bolag tappar i konkurrenskraft och kanske flyttar utomlands, vilket riskerar att påverka vår framtida utveckling och välfärd. Samtidigt kommer det hit folk med programmeringsbakgrund som inte får jobb, säger Niklas Lindhardt.

DETTA MATCHNINGSGAP GJORDE att Niklas Lindhardt, som själv är delägare i innovationsbolaget Capture Innovation, och kollegan Hassan Elmir för ett år sedan bestämde sig för att försöka göra någonting åt saken. Genom ett samarbete med Arbetsförmedlingen startades ett pilotprojekt för att hjälpa nyanlända med programmeringsbakgrund att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

Fem deltagare fick under sex månader jobba tillsammans för att utveckla ett system, med stöd från seniora utvecklare i både så kallade agila arbetsmetoder och programmering. Efter avslutat projekt fick varje deltagare en kompetensbedömning och ett intyg. Att få erfarenhet av att jobba mer agilt och samtidigt uppdatera sitt cv på detta sätt är enligt Niklas Lindhardt ett viktigt steg för många nyanlända som vill ta sig in på arbetsmarknaden.

– Många har ett glapp på kanske tre–fem år i sitt cv där man inte har jobbat med programmering för att man kanske har flytt från sitt hemland och sedan fått vänta länge på uppehållstillstånd här i Sverige.

Eftersom teknikutvecklingen går så snabbt innebär detta att man lätt hamnar efter, säger Niklas Lindhardt. Detta styrks av Arbetsförmedlingens prognos ”Var finns jobben?” som konstaterar att av de som är arbetslösa inom it-området saknar många aktuell erfarenhet alternativt har en utbildningsinriktning som inte motsvarar det som arbetsgivarna efterfrågar. Även bristande språkkunskaper kan enligt Niklas Lindhardt sätta käppar i hjulet för många.

– Även om programmeringsspråket är engelska är det många, framför allt mindre företag, som drar sig för att anställa personer som inte pratar svenska. Många är helt enkelt rädda för att behöva byta till engelska i lunchrummet, säger han.

EN AV DE som deltog i projektet var programmeraren Ahed Abusharekh. Han flyttade till Sverige från Gaza 2011 för att skaffa sig en bättre framtid.

– Situationen i Gaza är katastrofal för ungdomar som vill satsa på ett yrkesliv och en framtid. Jag valde Sverige eftersom det finns ett sådant fokus på it och teknik här, berättar Ahed Abusharekh.

Men vägen till den nya framtid och karriär som Ahed drömde om har varit snårig. Det tog fyra år att få ett uppehållstillstånd, en väntetid som Ahed Abusharekh menar har försvårat hans möjligheter att få jobb.

– När jag väl hade fått uppehållstillståndet sökte jag jobb hos en massa företag, men de ville inte anställa mig på grund av att jag inte hade jobbat med programmering på fyra år, berättar han.

HAN TOG JOBB inom restaurangbranschen under en period för att kunna försörja sig och läste in en kurs i sharepointprogrammering på Folkuniversitetet. Efter flera praktikplatser som inte ledde till anställning blev Ahed rekommenderad av Arbetsförmedlingen att delta i Integrifys projekt. Efter ett och ett halvt års fruktlösa försök att få ett programmeringsjobb var frustrationen stor.

– Först tänkte jag bara att jag är så trött på praktikplatser som inte leder till jobb, men de övertalade mig att testa igen, säger Ahed Abusharekh.

I DAG SITTER Ahed Abusharekh bredvid Niklas Lindhardt i ett vitt konferensrum på Östra Hamngatan och berättar om sin resa. Han tror att projektet har förbättrat hans möjligheter att få jobb, genom att kompensera för glappet i cv:t. Han har i dag en lite mer positiv bild av framtiden.

– Det här har gett mig en chans att få komma på flera intervjuer på olika företag, så jag är hoppfull, säger han.

Hans erfarenheter har också lett till att han vill bidra med att hjälpa andra som befinner sig i en liknande situation att få jobb, och han är nu även en av de 13 delägarna i Integrify som, än så länge, jobbar ideellt i bolaget vid sidan om sina andra jobb. Tanken framöver är att skala upp verksamheten och skapa lönsamhet genom att projektdeltagarna rekryteras ut till andra it-bolag genom en ”hyrköpmodell”, där företaget tillåts att testa personen på konsultbasis innan rekrytering. Detta minskar enligt Niklas Lindhardt tröskeln för anställning.

– Inom några månader kommer vi även att ha etablerat kanaler direkt med akademiker på asylboenden. Det gör att vi kan få tag i folk innan de har behövt sitta och vänta i två, tre år, så att man direkt när man har fått sitt uppehållstillstånd kan börja skapa värde, säger Niklas Lindhardt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.