Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utbudet av bostadsrätter till salu faller. Arkivbild.

Bostadssäljarna drar i handbromsen

Antalet bostadsrätter som är till salu rasar i Sverige. Allra störst är fallet i Stockholms innerstad där ungefär var tredje lägenhet har försvunnit från marknaden senaste månaden.

- Tendensen är extra stark innanför tullarna där priserna är som högst. Där sjunker utbudet som mest just nu, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet, till TT.

I början av februari var utbudet av bostadsrätter rekordhögt i Sverige – drygt 15 000 lägenheter var till salu under vecka sex, enligt Hemnet. Men sedan dess har marknaden förändrats. Vecka 10 hade siffran fallit till 12 457, en minskning med 17 procent.

Avvikande marknad

I Stockholms innerstad har antalet lägenheter som är till salu, under samma period, gått från 1 919 stycken till 1 232. Ett fall på 36 procent.

Enligt Hemnet är utvecklingen ovanlig. Normalt brukar bostadsutbudet sjunka mitt i sommaren och kring jul. Men under februari ligger det still eller går svagt uppåt.

- Men nu har vi sett att utbudet har skjutit i höjden i februari och sedan sjunkit kraftigt senaste veckorna, säger Tell.

Och bedömningen från Hemnet är klar:

- Mycket tyder på att det är införandet av amorteringskravet som har triggat förändringen. Väldigt många har velat sälja innan kravet trädde i kraft, säger Tell.

Möjlig stabilisering

Det var den 1 mars som skärpningen av amorteringskravet började gälla. Utöver det befintliga kravet som infördes sommaren 2016 innebär det nya kravet att bolåneskulder som överstiger 4,5 gånger bruttoinkomsten ska amorteras ner med minst en procent per år.

- Vi såg ett liknande beteende vid införandet av kravet 2016. Det var många som ville sälja innan, säger Tell.

TT: Vad betyder de här utbudssiffrorna för marknaden framöver?

- Om nu utbudet sjunker, det är visserligen fortfarande på en hög nivå i ett historiskt perspektiv, men om det fortsätter att sjunka, så talar det för en stabilisering på marknaden, säger Staffan Tell.

På måndagen kom också SEB:s boprisindikator som för första gången sedan november 2017 var positiv, det vill säga fler tror på stigande priser än det motsatta.