För första gången på länge går går inte priset upp.
För första gången på länge går går inte priset upp.

Bostadsrättspriset faller i Göteborg

Bostadsrättspriserna minskade med en procent i Göteborg och Storgöteborg i oktober. Experterna tror att bostadsrätterna kan ha nått en prisplatå efter en lång uppgång.

ANNONS
|

Efter flera år av stadiga prisstegringar på bostadsrätter i Göteborg och Storgöteborg, rapporterar Svensk Mäklarstatistik de minskat med en procent i oktober. Villapriserna i Storgöteborg fortsatte uppåt.

- På kort sikt ser det ut att vara en lugnare marknad, säger Staffan Tell talesperson på Hemnet.

Han konstaterar också att utbudet av bostadsrätter och villor i Göteborgs kommun är lågt.

Enligt Hemnets statistik har 6555 bostadsrätter varit ute till försäljning under året, vilket är en stabil nivå, men enbart 1274 villor, vilket är rekordlågt.

Det kan vara amorteringskravet som spökar.

- Det har säkert dämpat efterfrågan något. Och vi tror att amorteringskravet kan förstärka de inlåsningseffekter som finns på marknaden. De som sitter med amorteringsfria villalån vill inte flytta, säger Staffan Tell.

ANNONS

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, ser inte trendbrottet i Göteborg som något dramatiskt.

- På bostadsrättssidan har det varit många månader med ökningar på årstakt över 20 procent, och det har man bara haft enstaka gånger i Stockholm de senaste 18 månaderna. Jag tror att det reda har skett en stor uppgång i Göteborg och den här lilla månadsförändringen ska man inte dra för stora växlar på, säger han.

I centrala Stockholm, där priserna ligger på 89000- 91000 kronor kvadratmetern, har priserna planat ut under det senaste året, konstaterar han och tror att de största ökningarna ser men nu i storstädernas närkommuner.

Erik Olsson, ordförande i Fastighetsmäklarförbundet skriver i en kommentar:

"I Göteborg är marknaden mer spretig och instabil än tidigare. Vissa bostäder lockar många. Andra känns ganska kalla. Mäklarna får jobba hårdare och många försäljningar tar längre tid. När bostäderna väl säljs blir priserna ändå höga. Vi räknar med att det fortsätter så året ut".

Fakta: Prisstatistik

Bostadsrätter i oktober. Medelpris kronor/kvadratmeter

  1. Riket: + 1 procent. 39397
  2. Centrala Göteborg: - 1 procent. 58469
  3. Stor-Göteborg: - 1 procent. 39930
  4. Centrala Stockholm: Plusminus noll. 90372
  5. Stor-Stockholm: + 1 procent. 58671
  6. Centrala Malmö: + 2 procent. 29817
  7. Stor-Malmö: - 1 procent. 25362

Källa: Svensk Mäklarstatistik

ANNONS