Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostadsbyggandet bedöms avta i Sverige under 2018. Arkivbild.

Bostadsrättsbyggare drar i nödbromsen

Det svenska bostadsbyggandet kan ha passerat kulmen. Och i Örebro och Uppsala som toppar det svenska bostadsbyggandet omvandlas nu bostads- och hyresrätter – men åt olika håll.

Enligt Boverket har tolvmånaderstakten för byggstarter planat ut i början av hösten.

- Det är därför möjligt att vi får se en viss minskning av byggstarterna efterhand som statistiken rullar in, främst för byggandet av bostadsrätter, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket, med hänvisning till den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån (SCB) som omfattar förra årets tredje kvartal.

Dragit i nödbromsen

Och i Uppsala, som hör till de städer som toppar bostadsbyggandet i landet, känner man av det förändrade marknadsläget.

- Vissa bostadsrättsaktörer har dragit i nödbromsen och andra är lite mer avvaktande nu, säger Erik Pelling (S), kommunalråd Uppsala.

Det handlar exempelvis om att börsbolagen Oscar Properties och Tobin Properties under hösten meddelat att projekt skjuts på framtiden eller avslutas i Uppsala.

Men även Stena Fastigheter har tvingats till förändring. Bolaget planerade ursprungligen för 440 lägenheter i Uppsala med fördelningen 50 procent hyresrätter och 50 procent bostadsrätter. Nu har det ändrats till 80 procent hyresrätter och 20 procent bostadsrätter.

- Det finns ett väldigt stort utbud av nyproducerade lägenheter på marknaden i Uppsala och det finns helt enkelt inte tillräckligt många som är intresserade av att köpa bostadsrätter, säger PG Sabel, vd på Stena Fastigheter Stockholm.

Och trenden finns på fler platser. Bara några dagar före nyårsafton meddelade fastighetsbolaget Wallenstam att totalt 290 lägenheter i Stockholm och Mölndals ombildas till hyresrätter. I oktober gjorde bolaget detsamma med 90 lägenheter i Stockholm.

Boverket släppte i november siffror som visade att Uppsala och Örebro är de städer där det byggts mest mellan tredje kvartalet 2014 och andra kvartalet 2017. I Örebro ungefär 15 bostäder årligen per 1000 invånare och i Uppsala cirka 13.

Enligt SCB var fördelningen bostadsrätter/hyresrätter, vid årsskiftet 2016, 64 respektive 36 procent av det totala beståndet i Uppsala. I Örebro var förhållandet omvänt: 80 procent hyresrätter och 20 procent bostadsrätter.

Hyresrätter blir bostadsrätter

Södra Ladugårdsängen, två kilometer utanför centrala Örebro, ska på sikt omfatta 3 000 bostäder. Hittills är 1 600 bostäder markanvisade, under produktion eller färdigställda. Initialt planerades för 60 procent hyresrätter och 40 procent bostadsrätter.

Men nu har det ändrats till 60 procent bostadsrätter och 40 procent hyresrätter. Aktörer som justerat i hela eller delar av projekt är Slättö, Balder, Heimstaden, Botrygg och Magnolia.

Två orsaker till det här lyfts fram:

- Örebro har en stor andel hyresrätter i det befintliga beståndet där man har betydligt lägre hyror än nyproduktionsnivåerna. Och när bostadsmarknaden blev lite svagare efter sommaren syntes det tydligare på hyresrättsprojekt. Det började finnas tomma, lediga, färdigställda hyresrättsbostäder med de här högre hyresnivåerna, säger Erik Skagerlund, exploateringschef vid Örebro kommun.

Historisk bostadsproduktion

I Örebro är bedömningen att bostadsproduktionen framöver behöver minska från 2 000 till mellan 1 000 och 1 500 bostäder per år.

- Vi har haft en historisk bostadsproduktion som har varit i takt med befolkningsökningen. Men just nu byggs det mer bostäder än vad befolkningsökningen kan motivera, säger Erik Skagerlund.

Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S) ser omvandlingen mot hyresrätter som nödvändig.

- Jag som politiker misstycker inte när det går från bostadsrätter till hyresrätter. För oss som kommun gäller det att hitta en balans. Det får ju inte gå så långt att man slutar bygga, det löser ingenting, säger Erik Pelling (S).