Bostadspriserna vänder ned

Bopriserna planar ut, och en prisnedgång i Stockholm är förklaringen. Det minskar sannolikheten för andra åtgärder, som ett skuldkvotstak.

ANNONS
|

Priserna på bostadsrätter i huvudstaden sjönk med 2,7 procent i maj, enligt Hox-index från Valueguard. Nedgången var den största under en månad sedan hösten 2008. Det sänker index för hela landet, som hamnade på minus 1,6 procent för bostadsrätter, medan villapriserna stod stilla.

Mäklarbranschen ser en tydlig koppling till amorteringskravet, som infördes den 1 juni. Många ville slutföra sina affärer innan det, vilket ökade utbudet av bostäder kraftigt.

Men Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi på KTH, tycker att det är en lite förenklad beskrivning.

- Amorteringskravet är en orsak, men kanske hade det blivit en sättning oavsett. Vi har haft enorma uppgångar under flera år, säger han.

ANNONS

Räntorna i centrum

Wilhelmsson ser en ökad osäkerhet kring konjunkturen och framtida räntor som andra faktorer som påverkar. Och Nordeas ekonomer anser att bolåneräntorna är helt centrala för utvecklingen.

- Vi tror på en utplaning av priserna, där amorteringskravet påverkar på marginalen. Men det viktigaste är att bolåneräntorna inte faller längre, så det finns inget som driver på det sättet längre, säger Torbjörn Isaksson.

Månadssiffror från Svensk Mäklarstatistik, som mäts på ett annat sätt än Hox, visar på oförändrade priser i både landet och Stockholm på bostadsrätter. Men i centrala Stockholm har priserna legat stilla sedan i augusti. Även i Storstockholm, där fyra av tio bostadsrätter säljs, ligger priserna nu stilla.

Inget skuldtak

Att priserna planat ut – eller till och med sjunker – minskar sannolikheten för fler åtgärder. Till exempel det skuldkvotstak som Finansinspektionen skissar på.

- Beslutsfattare är medvetna om att de har bostadsmarknaden i sina händer. De kommer att gå mycket varsamt fram. Tar man i för mycket vid fel tillfälle kan det få oönskade, negativa konsekvenser för svensk ekonomi, säger Torbjörn Isaksson.

ANNONS

Att priserna inte stadigt stiger längre kan skapa mer nervositet på marknaden, och leda till både upp- och nedgångar på kort sikt, bedömer han.

Mats Wilhelmsson tror att bostadspriserna framöver mer kommer att följa inkomstutvecklingen, och gå upp med i snitt 2-3 procent per år.

Du ser ingen bobubbla som är på väg att spricka?

- En bubbla behöver inte spricka, den kan pysa ut också. Jag tror inte att vi inom något år eller två kommer att stå med 20-30-procentiga lägre priser, som hände i Danmark 2009, säger han.

Fakta: Så utvecklas priserna

Bostadsrätter 1 mån 3 mån 12 mån

Riket 0 procent +2 +11

Centrala Stockholm 0 0 +7

Storstockholm 0 +1 +12

Centrala Göteborg +2 +3 +6

Storgöteborg 0 +5 +12

Centrala Malmö +2 +6 +14

Stormalmö +2 +3 +12

Villor

Riket +2 +5 +11

Storstockholm 0 +3 +13

Storgöteborg +1 +6 +11

Stormalmö +2 +2 +9

Källa: Svensk Mäklarstatistik

ANNONS