Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bostadsrättspriserna i Göteborgs- och Malmöområdet ökade med en procent under juni. Arkivbild.

Bostadspriserna svagt uppåt under juni

Förra månaden stod bostadspriserna nästan stilla. Men nu börjar de delvis öka. I juni steg villapriserna i landet med en procent, och i flera områden är bostadsrättspriserna mestadels uppåt, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättspriserna i både Göteborgs- och Malmöområdet ökade med en procent. Samtidigt var priserna i Stockholmsområdet oförändrade. Det handlar om små prisrörelser, men med en övervikt åt prisökningar.

Inga större förändringar

- Allmänt är det vad vi brukar kalla för horisontellt. Det är inga större rörelser, men om man lämnar Storstockholm går det några tick uppåt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

- I Stockholm, den dyraste marknaden i landet, är det fortsatt svag marknad.

Villapriserna i landet och Storgöteborg ökade något, medan de stod stilla i Stockholms- och Malmöområdet.

- Det ser ganska bra ut för villor, men i Storstockholm är det blekare. Tio procent av alla villor finns i Stockholm, så Svealand och Götaland dominerar där. En större andel villor finns i till exempel Storgöteborg, Skåne och Västra Götaland, säger Per-Arne Sandegren.

- Stockholm väger inte lika tungt på villamarknaden.

Lugn sommar väntar

Uppgången i bostadspriser bör man dock inte dra för stora växlar på, enligt Per-Arne Sandegren.

- Nu kommer juli, som vanligtvis är en lugn månad. Att prata om prisuppgång nu är för tidigt – och Stockholm ser fortfarande blekt ut. Jag tror att sommaren kommer att vara lugn. I augusti ökar volymerna igen. Då får vi se om det blir en uppgång.

- En normal höst innebär prisökningar, och volymökningar till följd av prisökningar. I september förra året såg vi de nedgångar som vi har noterat på marknaden.