Bostadspriserna fortsätter att stiga – här ökar de mest

Bostadspriserna ökar för femte månaden i rad. Störst är ökningen i Storgöteborg – där priserna på bostadsrätter steg med 1,6 procent i juni.
– Det kan vara en återställning till en helt normal bostadsmarknad som vi ser nu, säger Hans Flink, Svensk Mäklarstatistiks affärsutvecklingschef.

ANNONS
|

Sakta men säkert ökar priserna på villor och bostadsrätter igen. Sedan februari i år har antalet sålda bostäder ökat i hela riket, bortsett från mindre lokala nedgångar.

I juni månad fortsatte prisstigningen, men med lägre fart än tidigare under våren. För hela landet ökade priserna på bostadsrätter med 0,2 procent, vilket enligt Svensk Mäklarstatistik kan ses som stiltje. Priserna på villor ökade istället med 0,7 procent – vilket även det är en blygsam ökning.

– Det är sunt att det inte sticker iväg, det har egentligen ingen anledning att sticka iväg, säger Hans Flink.

Som innan pandemin

I juni var ökningen störst i Storgöteborg, där priserna på bostadsrätter steg med 1,6 procent. För villor sjönk priserna med 0,1 procent i samma område.

ANNONS

– Vi har haft en liten prisuppgång sedan årsskiftet, det har ökat lite varje månad. Det kan vara en återställning till en helt normal bostadsmarknad som vi ser nu, säger Hans Flink.

Sammanlagt har priserna på bostäder för hela riket ökat med mellan fem och sex procent sedan årsskiftet, något Hans Flink menar är normalt.

– Skeendet vi ser nu är egentligen en kopia på åren före pandemin, säger han.

Kan gå ner i juli

I Svensk Mäklarstatistiks siffror framgår också att antalet sålda bostäder under andra kvartalet 2024 är 33 procent högre än samma period i fjol.

– Det var många som inte vågade köpa förra året, då blir det väldigt stora siffror nu när det släpper. Svenskarna köper inte bostad för att spekulera, utan vi köper bostäder för att bo, säger Hans Flink.

Hur utvecklingen sker under sommaren vill Hans Flink inte sia om, men om marknaden faktiskt är tillbaka till ett normalläge borde priserna sjunka under juli.

– Då är det egentligen inte marknaden som sjunker, det är att det som säljs är annorlunda. Dyrare villor och bostäder brukar vanligtvis inte säljas under sommaren, säger han.

LÄS MER:Här har bostadspriserna stigit mest runt Göteborg

LÄS MER:Kranskommunerna där priserna kan rusa när räntan sjunker

LÄS MER:Bostadspriserna fortsatte att sjunka i januari – sjönk mest i Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS