Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Osäkerheten på bostadsmarknaden kommer att hålla i sig i ett par veckor till spår flera mäklarfirmor. Arkivbild.

Bostadsmarknaden på tillnyktring

Det som händer på bostadsmarknaden nu är inte de första tecknen på en krasch. Snarare handlar det om att marknaden håller på att nyktra till. Bjurfors vd Mats Ljung tror att priserna kommer att backa tio procent till årsskiftet i vissa områden.

Flera mäklare vittnar om att det just nu råder en osäkerhet på marknaden. Prisutvecklingen har dämpats i storstäderna, även om det ännu inte gjort avtryck i statistiken, och det tar längre tid att avsluta en bostadsaffär.

- Det vi ser, framför allt i Stockholm, är att säljare och köpare inte möts just nu och att väldigt många avslut tar längre tid, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

- Vi har inte lika hetsiga budgivningar och färre spekulanter på våra visningar, säger Michael Mati, försäljningschef på Mäklarringen.

Lugnare marknad

Men det görs fortfarande bostadsaffärer och priserna på dessa ligger ungefär på samma nivåer som tidigare.

- För stunden är det inga dramatiska förändringar och vi ser att vissa objekt går på nivåer som är i paritet med vad som betalades tidigare, säger Johan Engström.

Många har ändå en känsla av att marknaden är på väg att dippa. Men än så länge finns ingen statistik som visar tydligt om det går upp eller ner. Johan Engström tror på ytterligare några veckors osäkerhet innan bilden klarnar.

- Innan årsskiftet kommer vi att kunna se var vi egentligen befinner oss.

Mats Ljung, vd på mäklarfirman Bjurfors, tror också att det kommer att dröja till årsskiftet innan osäkerheten på marknaden lägger sig.

- Vi kommer att ha en avvaktande marknad några månader framåt och kommer säkert att se prisnedgångar på tio procent i de områden där det tidigare varit enorma uppgångar, framför allt på bostadsrätter. När vi firat jul och nyår kommer marknaden i gång igen, kanske på en mer normal nivå.

Ingen kris

Tanja Ilic, vd på Svensk fastighetsförmedling, ser inte samma branta prisnedgångar framför sig, men väntar sig också en mer dämpad stämning på bostadsmarknaden den närmaste tiden.

- Jag tror att det blir lite lugnare framöver, att vi kommer att se att utbudet ökar och att människor behöver ha lite tålamod, säger hon.

Hon tycker att utvecklingen är sund ur den aspekten att det rådande marknadsläget inte ger spekulanter samma utrymme som tidigare.

Mats Ljung på Bjurfors återkommer flera gånger till att den avvaktande stämningen på marknaden just nu inte har sin grund i någon faktisk kris eller ekonomiska förändringar.

- Det finns ingen underliggande kris, varken i världen eller i Sverige, som påverkar det här. Just nu är det mycket psykologi. Det haussas upp och vi håller på att skapa en kris.

Diskussioner om skärpta amorteringskrav, minskade ränteavdrag och att räntorna kommer att höjas påverkar marknaden.

- Generellt är det bostadspolitiken som skapar en osäkerhet för konsumenterna. Det är glädjande att Riksbanken lämnar räntan oförändrad så att vi kan känna trygghet ett tag framöver, säger Tanja Ilic.