Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det allra viktigaste för att inte hamna i en evighetslång försäljningsprocess är att begära rätt pris, framhåller boendeekonom Claudia Wörmann. Arkivbild.

Bostadsannonsen kallnar snabbt

Tid är pengar när lägenheten ska säljas. Har annonsen legat ute ett par veckor svalnar intresset – det blir färre klick och färre som kommer på visning. I de tre storstadsområdena är avkylningseffekten störst i Storstockholm, enligt enkätsvar från mäklare.

Mycket handlar om flockmentalitet, att bostadsspekulanter blir starkt påverkade av hur intresserade andra verkar vara av en viss bostad, tror Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

- Man tänker att här är det ingen annan som har lagt bud, varför ska jag vara så udda då?

I den senaste mäklarbarometern har 220 fastighetsmäklare i Stockholm, Göteborg och Malmö fått frågor om hur lång tid det tar innan intresset för en bostadsrätt som är till salu avtar.

Två till tre veckor, är svaret från majoriteten av mäklarna – så svarade 64 procent av Stockholmsmäklarna, 60 procent av mäklarna i Göteborg och 57 procent av mäklarna i Malmö.

Även småhusannonser har ett bäst-före-datum, men för dem avtar intresset inte lika snabbt.

Is i magen

Claudia Wörmanns råd till säljarna är att ha is i magen – under förutsättning att de inte har kniven på strupen i form av risk för att inom kort stå med två bolån. Att intresset svalnar för annonsen betyder inte att det är kört, påpekar hon.

Det tillkommer hela tiden nya spekulanter och samtidigt ändras utbudet genom att andra bostäder blir sålda. Din bostadsannons kanske hade hamnat i skuggan av andra, ännu mer attraktiva bostäder till salu i samma område. Men när de har sålts finns plötsligt nya möjligheter för din bostad att bli såld.

Om intresset har ebbat ut för annonsen kan man överväga att plocka bort den ett tag. Vissa väljer att byta ut några bilder och omformulera texten en aning innan en ny annons läggs ut, så att inte alla uppfattar att det är en lägenhet som varit till salu en längre tid.

Om annonsen legat ute länge får säljaren räkna med att potentiella köpare använder det som argument, påpekar en mäklare i Malmö som håller i försäljningen av en bostadsrätt som varit till salu sedan i december.

- Prisreduktionsdiskussionen kommer så klart upp från spekulanten.

Förändrad marknad

Men det är viktigt att inse att bostadsaffärerna överlag tar längre tid nu, anser mäklaren, som inte vill medverka med namn.

- Folk har fortfarande inte riktigt noterat att marknaden inte är likadan som för ett år sedan. Marknaden har inte hajat.

Det allra viktigaste för att inte hamna i en evighetslång försäljningsprocess är att begära rätt pris, framhåller Claudia Wörmann.

- Jag tror att många har fel i sina förhoppningar. Man kommer ihåg att någon granne sålde för ett jättehögt pris, men då kanske man jämför med 2015. Nu är det 2019 och marknaden har blivit tuffare.