Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Borg: Facken har inte flexibiliteten

Förre finansministern Anders Borg har tappat tron på att regeringar kan förhandla med facken om nödvändiga reformer på arbetsmarknaden, för att klara sådant som integration.

Borg, som nu bland annat arbetar för Världsekonomiskt forum och i dagarna deltar i Davosmötet, är självkritisk om den borgerliga regeringens försök att reformera arbetsmarknaden.

-Vi valde att sitta i förhandlingar med facket, Jag har följt det som hände i Sverige och det som skett i Finland och jag skulle säga att de nordiska fackföreningarna har inte i sig att göra de nödvändiga reformerna. Det går inte att förhandla och nå framgång, det behövs lagstiftning, säger Borg till TT i Davos.

Bara blockerade

-Det facket gick med på centralt blockerades lokalt. Parterna måste få ett tryck på sig.

Statsminister Stefan Löfven ägnade en del av sina Davosdagar åt att prata sig varm om dialog och samförstånd mellan fack, arbetsgivare och politik. Han undrar om Borg glömt historien.

-Är det några som kan anpassa sig till nya förhållanden är det svensk fackföreningsrörelse och arbetsmarknad. Det bygger på att man har löntagare och företagare med sig, säger Löfven och hävdar att den borgerliga regeringens politik gjorde att förändringar sågs som hot.

Borg är som många andra i Davos upptagna av flyktingflödet till Europa. Den stora uppgiften är att få alla nya i jobb.

Gjort rätt

Men den nordiska arbetsmarknaden har höga trösklar in, hävdar Borg och menar att det inte går att utbilda tillräckligt inom rimlig tid.

-På kort sikt måste man begränsa inflödet och sedan reformera arbetsmarknaden.

Han tycker att Stefan Löfvens regering hanterat flyktingökningen på ett pragmatiskt sätt.

-Jag är inte säker på att Sverige har gjort så mycket fel, verkligheten förändrades, säger Borg.

Sverige klarar inte att ta emot på höstens extremt höga nivåer, enligt honom.