Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Hedegren - en av fyra bakom appen Bonsai.

Bonsai-appen hittar arbetsvilliga studenter

Nu lanseras appen som är en arbetsförmedling för småtjänster och korta uppdrag: Bonsai. Inom 2016 ska vi finnas i alla studentstäder, säger Erik Hedegren, en av dess fyra grundare.

Många företag är i behov av arbetskraft på kort varsel, utan att de ens vet om det, menar skaparna till appen Bonsai. Numera är en pilotomgång avslutad och tjänsten är öppen för studenter och företag. Bonsai liknar de traditionella student–bemanningsföretagen men är helt digital och till för snabba jobb.

- De flesta företag har små uppgifter och projekt som behöver fixas som de inte har resurser till att utföra inom företaget, säger David Karlsson, som är en av fyra grundare till tjänsten.

- Då ska man tänka på Bonsai, flikar kollegan Jonas Sharma in.

Jonas Sharma berättar att responsen från företag har varit jättepositiv. När de drog igång testperioden fick de själva hoppa in för att se hur tjänsten flöt på.

- Jag och David var ute i januari när det var som kallast och gjorde marknadsundersökningar på stan, säger han.

Det går till så att företag lägger in en beställning i Bonsai med en uppdragsbeskrivning, studenter som är anslutna till appen och finns i samma område får en notis med informationen från företaget. Studenten kan efter det tacka ja eller nej. Det ska gå smidigt och snabbt.

- Företagen ska inte ta ställning till ett urval varje gång de behöver en tjänst. Vi skickar de som passar bäst för uppdraget, säger David Karlsson.

Hur gör ni för att se vem som passar?

- Vi har en process när studenter ansluter till appen: antingen gör vi en Skype-intervju eller tar en fika på kontoret, säger han.

För att utveckla appen har de haft kontakt med näringslivet och intresserade företag för att se deras behov.

- Det här verktyget är guld värt, säger Ulrika Dybler, vd för eventbyrån Inside Out som i dagarna arrangerar en utställning Clarion Hotel Post.

Skulle hon inte vara nöjd med en tjänst så finns ett värderingssystem, där köparen, alltså Ulrika, betygsätter insatsen på en skala på ett till fem stjärnor.

- Ger någon lågt betyg så reagerar systemet och då tar vi tag i det och ser vad som blivit fel, säger David Karlsson och berättar att tjänsten kräver att studenterna själva är kapabla att bedöma vad de passar till för arbetsuppgifter.

I dagsläget ligger studenternas anställning inom ett externt företag som debiterar företaget som använder sig av tjänsten i slutet av månaden. Planen är dock att Bonsai i framtiden själva ska hålla anställningarna.

Är det här en app för företag eller för studenter?

- Det är ett utbyte. Det skulle inte fungera om bara ena sidan tyckte det här var en bra grej, säger Jonas Sharma.

FAKTA: Bonsai

Bonsai är skapat av företaget Dipity Technologies AB.

Företagets fyra delägare David Karlsson, Alexander Kurtsson, Erik Hedegren och Jonas Sharma, driver det och bolaget registrerades den andra november 2015.

Tjänsten Bonsai är kostnadsfri. Det är inte förrän ett arbete är utfört som kunden debiteras.

För mer info: www.bonsai.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.