Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bolund (MP): Inga fler skandaler i pensionssystemet

Partierna i pensionsgruppen är överens om hur pensionssystemet ska stramas upp och förslaget skickas till Lagrådet. Nu lovar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ett slut på skandalerna.

- När de nya reglerna träder i kraft så är myndighetens bedömning, och därmed också pensionsgruppens bedömning, att vi inte kommer att kunna se några nya skandaler, säger han, till TT.

Bakgrunden till det nya regelverket kommer efter flera skandaler, exempelvis Allra och Falcon Funds, inom premiepensionsområdet.

Telefonförsäljning förbjuds

Förslaget som nu skickas till Lagrådet innebär bland annat att fondförvaltare måste uppfylla krav på hållbarhetsarbete och redovisa verksamhets– och avkastningshistorik.

Även telefonförsäljning ska förbjudas när det gäller produkter som ska säljas på Pensionsmyndighetens fondtorg.

En av de föreslagna förändringarna från Pensionsmyndigheten ratas dock av pensionsgruppen. Det är kravet på att fonderna måste ha 50 procent av det förvaltade kapitalet utanför fondtorget.

- Syftet med det här paketet är att få bort oseriösa aktörer och det når vi med de andra åtgärderna. Effekterna om vi skulle gått vidare med det kravet skulle vara att stora och populära fondlösningar skulle riskera att uteslutas, säger Bolund.

300 fonder kan försvinna

Det har tidigare funnits uppgifter om att av dagens mer än 800 fonder på torget så kommer runt 300 inte att klara av de nya kraven.

- Om vi ser att fondförvaltarna lyckas ändra sin förvaltning så att de uppfyller reglerna kan ju fler fonder vara kvar. Men om man utgår från att det är precis som i dag, utan att göra några förändringar, kan det bli upp till 300, säger Per Bolund.

Lagstiftningen träder delvis i kraft den 1 juli, bland annat införs då krav på underskrift för fondbyte; i dag kan det göras via telefon. Alla nya krav ska vara genomförda den 1 november.