Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.
Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling.

Bolidens vd: "Ser förstås inte bra ut"

Enligt Bolidens vd Lennart Evrell riskerar avslöjandet om att Leif Östling har pengar i Luxemburg och på Malta att skada Svenskt Näringsliv.

ANNONS
|

Leif Östling frågade sig "vad fan får jag för pengarna?" när det kom fram att han undviker skatt genom ett speciellt upplägg på Malta, i den senaste läckan av dokument från skatteparadis.

Bolidens vd Lennart Evrell sitter i Svenskt Näringslivs styrelse för industriarbetsgivarna. Han tror att debatten skadar Svenskt Näringsliv men pekar samtidigt på att han inte känner till sakfrågan om Leif Östlings placeringar.

"Provocerande"

Folksams Carina Lundberg Markow kallar Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östlings uttalanden för "provocerande". Däremot tycker hon inte att man ska övervärdera dem.

- Det är inte första gången Leif Östling uttrycker sig på ett sätt som citerats flitigt. Han tillhör det här äldre gardet av företagsledare som är ganska frispråkiga. Ibland kan det vara befriande, men just i det här fallet borde han kanske tänkt efter innan, säger Carina Lundberg Markow, chef för ansvarsfullt ägande på Folksam.

ANNONS

Hon tror trots det inte att uttalandena direkt kommer att påverka förtroendet för honom.

- Det är ett provocerande uttalande, men jag tror inte att man ska övervärdera det, utan det handlar om transaktionerna i sig, säger hon.

Olämpligt?

När det gäller dem konstaterar hon att "bara för att saker och ting är tillåtna så är de inte alltid lämpliga".

- Men jag kan inte avgöra om det är förenligt med hans uppdrag i Svenskt Näringsliv eller inte, men man kan ju konstatera att han är långt i från ensam, säger hon och fortsätter:

- De transaktioner man gör för att minska sitt eget bidrag till den gemensamma skattepotten måste tåla offentlig granskning. Det är det viktiga om man är en person i förtroendeställning.

ANNONS
TT

ANNONS