Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Boliden redovisar kvartalssiffror. Arkivbild

Boliden ned i gruvan – aktien dyker

Något sämre vinstlyft än väntat och en allt större investeringsbudget, sänker gruvjätten Boliden. Med ett kursfall på drygt tolv procent är aktien på väg att bli dagens stora förlorare.

Lägre metallpriser plågar Boliden, som inte lyckas kompensera med något större produktionslyft. Börsens dom är hård och Boliden-aktien tynger mest bland storbolagen i OMXS30-index.

- Rapporten i sig var vid första anblick i linje med förväntningarna. Det som stack ut var att gruvdivisionen var något sämre än marknaden hade förväntat sig liksom att man ökar på investeringstakten, säger Ola Södermark, analytiker på Kepler Cheuvreux och som följer bolaget.

Investeringsprognosen skrivs nu till åtta miljarder kronor för kommande år.

- Förväntningarna låg nog på lika hög andel som under 2018, det vill säga sex miljarder kronor, säger Ola Södermark som dock anser att kursreaktionen ändå är något överdriven.

Storbanken Credit Suisses analytiker hänvisar samtidigt till besvikelse över produktionsvolymen i en kommentar. Av rapporten framgår samtidigt att Boliden har vissa "processtekniska problem".

För Boliden blev nu vinsten före skatt på 1 707 miljoner kronor för tredje kvartal, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar som låg på 1 993 miljoner kronor enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick samtidigt till 12 510 miljoner kronor, jämfört med 11 682 miljoner kronor ett år tidigare.

Dagens kraftiga kursreaktion gör att aktien i år har fallit nästan 30 procent.