Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

VRG äger bland annat Accent, som har tre butiker i Göteborg. En av dem i Nordstan, Bild: Erik Abel
VRG äger bland annat Accent, som har tre butiker i Göteborg. En av dem i Nordstan, Bild: Erik Abel

Bolagets sista försök att vända negativ trend

Venue Retail Group, ägare av bland annat Accentbutikerna i Göteborg, hotas av konkurs. I ett försök att vända utvecklingen har företaget begärt rekonstruktion. Företagets vd skriver i ett mejl till GP att utvecklingen inte har gått tillräckligt fort.

Den rekonstruktionsansökan som VRG, Venue Retail Group, lämnade in till Stockholms tingsrätt tidigare i veckan har nu godkänts. Detta meddelar mode- och skoföretaget i ett pressmeddelande. Orsakerna till krisen ska bland annat vara dalande försäljningssiffror från olönsamma butiker och en e-handel som inte lyckats väga upp förlusterna.

I ansökan föreslår VRG en rad åtgärder för att vända den negativa utvecklingen. Bland annat "reduktion av arbetade timmar i butik". Vd:n Jonas Ottosson skriver i ett mejl till GP att detta inte betyder att personal kommer sägas upp.

"Vi menar hur vi effektivt planerar våra medarbetares schemalagda tid i alla våra butiker."

I rekonstruktionsansökan står det också att det kommer att ske fler nedläggningar, men om detta kommer drabba några Göteborgsbutiker är inte något Ottosson kan svara på än.

"Jag kan i nuläget inte uttala mig specifikt om våra butiker i Göteborg. Mer än att det är viktigt att finnas på strategiska lägen, vilket Göteborg är."

På frågan om hur han ser på chanserna att vända utvecklingen skriver Ottosson att åtgärderna har pågått sedan 2018 och att det nu börjat få en positiv effekt – "men det har inte gått tillräckligt fort så här långt."

Venue Retail Groups VD, Jonas Ottosson. Bild: Venue Retail Group
Venue Retail Groups VD, Jonas Ottosson. Bild: Venue Retail Group

Svårigheter att ställa om till e-handel är ett återkommande problem för företag som sysslar med detaljhandel. Peter Smedman, en av Sveriges främsta experter på företagsjuridik, säger att det beror på att företagen oftast inte anpassar sig i tid.

– Samtidigt som kundernas affärssituation blir så mycket bättre med returrätter och så vidare.

Det var i oktober som VRG meddelade att de förde en dialog med banken Nordea om en förlängning av krediten. Bankens krav för att ge en kreditförlängning blev då, förutom en rekonstruktionsansökan, att bolaget genom en nyemission tar in 40 miljoner kronor, samt att huvudägaren är beredd att gå in med samma belopp. Något som Smedman säger är fullt rimligt.

– Bankerna är vanligtvis väldigt negativt inställda till rekonstruktioner. Så kraven att den befintliga ägaren stoppar in lika mycket kapital är inte bara rimliga, utan positiva.

Samtidigt betonar Smedman att en rekonstruktion inte innebär att problemen automatiskt kommer att försvinna.

– Runt 80 procent av företagen som gör detta går i konkurs i slutändan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.