Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Bolaget som vill förändra lärandet

Hypocampus började som ett slags självhjälpsprojekt för att göra medgrundaren Hampus Iverts egna läkarstudier mer effektiva. I dag studerar över 20 000 användare på bolagets plattform – som nu riktar in sig på en internationell expansion.

2016 pluggade Hampus Ivert till läkare, något som bland annat innebär att lära sig stora kunskapsmassor utantill. Han funderade på om han verkligen studerade effektivt och tillsammans med kompisen Elias Berge började han experimentera.

– Vi provade olika metoder och började läsa studier kring hur hjärnan fungerar vid inlärning, säger han.

På så vis kom de i kontakt med det som kallas testbaserat lärande och som, enligt bolaget, bygger på psykologi- och hjärnforskning. I stället för att repetera ett stycke i en bok går det testbaserade lärandet ut på att svara på frågor kring det stycke man har läst.

– Effekten på långtidsminnet blir mycket större genom att svara på frågor efter att ha läst ett stycke, jämfört med att bara läsa det. Det var ett bra sätt för oss att plugga på, säger han.

LÄS MER: Göteborgsstartupen som vill ge bolag koll på sina abonnemang

Plattform som används av 3 000 läkarstudenter

När Hampus Ivert var föräldraledig från läkarstudierna började han och Elias Berge tillsammans med programmerarna Per-Ola Andersson och Thomas Pringle jobba med det som senare skulle bli en digital studieplattform för läkarstudenter.

– Först var det mest en rolig grej. Men studenterna tyckte att det vi gjorde var bra och vi blev snabbt stora på läkarprogrammen, säger han.

I dag abonnerar cirka 3 000 läkarstudenter på deras tjänst, som kostar 99 kronor i månaden.

Fakta: Edtech

Edtech, eller utbildningsteknologi, är en bransch som växer. Begreppet rymmer en mängd olika tjänster, till exempel digitala läromedel, administrativ infrastruktur för betygssättning och digitala utbildningstjänster och läxhjälp. I Göteborg finns till exempel Albert, som är en digital mattelärare och Strawbees, som gör byggsatser och lär ut programmering för styrning av byggsatserna.

Efter framgångarna på läkarprogrammet började Hampus Ivert och de tre andra grundarna fundera på hur de skulle kunna utveckla projektet. När de började läsa på kring pedagogisk forskning upplevde de att det fanns ett glapp mellan ny hjärnforskning och undervisningen i skolorna.

– Vi började titta på om vi kunde nå ut till gymnasie- och komvuxutbildningar. Vårt mål är att vår plattform ska användas brett och att forskning kring inlärning ska nå ut till slutanvändarna, säger Hampus Ivert.

LÄS MER: Barndomskompisarna som vill demokratisera matte

Kapital från privat skoljätte

De senaste åren har hjärnforskare fått allt större utrymme i den pedagogiska debatten.

– För att kunna analysera, resonera och dra slutsatser behövs baskunskaper och testbaserat lärande är ett effektivt sätt att få dessa baskunskaper att fastna i minnet, säger Hampus Ivert.

2018 tog Hypocampus in kapital från friskolekoncernen Academedia. De har dessutom avtal med ett flertal läromedelsförlag.

– Många andra bolag på läromedelsmarknaden låser skolor till sina egna läromedel. Vi är ett plattformsföretag och bidrar med mjukvaran och läraren kan alltså använda sig av flera olika läromedel, säger Thomas Pringle.

Att nå ut på läkarprogrammet var rätt enkelt, ryktet om Hypocampus spred sig och bolaget har tät kontakt direkt med användarna. Att ge sig in på den allmänna skolmarknaden, där det inte finns någon tydlig beställare, har varit svårare och tagit mer tid. Ännu har bolaget inte gått med vinst, förra året omsatte det cirka 2 miljoner kronor och hade en förlust på cirka 1, 2 miljoner kronor. Nu riktar de blicken utomlands och kommer då att se sig om efter nytt kapital.

– Vi upplever att intresset för oss varit stort, men visst tar det tid att leta efter investerare, säger Hampus Ivert.

LÄS MER: Bolaget som vill förändra musikbranschen

Forskare ska utveckla tjänsten

Förutom att förbereda för att nå ut till fler länder jobbar de med att förbättra plattformen. Till exempel ska användaren inför en tenta få information om hur hen ligger till, behöver träna mer på och när det är dags för repetition.

– Vi samarbetar även med forskare och tittar på om det går att förbättra studieflödet utifrån en individs kognitiva förmåga, säger Hampus Ivert.

Ångrar han någon gång att han inte är läkare?

– Nej. Det är svinkul att jobba som entreprenör och själv påverka sitt jobb och sin vardag.

Fakta: Hypocampus

Omsättning 2019:

Cirka 2 miljoner kronor. Vinst före skatt: - 1,2 miljoner kronor.

Antal anställda:

7

Huvudkontor:

Göteborg

Grundare:

Hampus Ivert, Elias Berge, Per-Ola Andersson och Thomas Pringle.

Finansiering:

Kundfinansierat, Academedia, GU Ventures.

Gör:

Utvecklar plattformen Cortexio för testbaserat lärande.

LÄS MER: Göteborgsapp jobbar för effektivare transporter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.