Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Forskaren Wissam Aoudi har utvecklat en algoritm som kan användas för att upptäcka cyberattacker. Nu jobbar han och hans kollegor för att för att forskningen ska nå utanför universitetets väggar. Förra året blev Omen Technologies ett aktiebolag. Bild: Nicklas Elmrin
Forskaren Wissam Aoudi har utvecklat en algoritm som kan användas för att upptäcka cyberattacker. Nu jobbar han och hans kollegor för att för att forskningen ska nå utanför universitetets väggar. Förra året blev Omen Technologies ett aktiebolag. Bild: Nicklas Elmrin

Bolaget som spårar cyberattacker

Vårt uppkopplade samhälle är känsligt för cyberattacker – elnät och annan kritisk infrastruktur kan slås ut om de hamnar i fel händer. Omen Technologies har utvecklat en algoritm som kan spåra intrång.

Strax före jul 2015 blev hundratusentals människor strömlösa i provinsen Ivano-Frankvisk i västra Ukraina. Det var inget vanligt strömavbrott. Det skulle visa sig att Ukraina råkat ut för den första kända cyberattacken mot ett lands elförsörjning.

Sedan dess har ett antal liknande attacker skett, och det har inte bara handlat om elförsörjning. En stor del av samhällets kritiska infrastruktur är i dag uppkopplad mot it-system: till exempel sjukvård, vattendistributionsnät och järnvägar. Utvecklingen av självkörande bilar är ett annat exempel. Ett hackat fordon kan innebära förödande konsekvenser och datasäkerhet är en fråga som bilbranschen jobbar mycket med.

– Våra uppkopplade system och smarta industrier är sårbara. Kärnkraftverk, elnätet och smarta industrier kan vara måltavlor för cyberattacker som kan innebära stor påverkan på samhället, säger Wissam Aoudi, forskare och en av grundarna av Omen Technologies.

LÄS MER: Cyberattack mot österrikiskt departement

Har utvecklat algoritm som varnar för avvikelser

Han har under de senaste åren arbetat i ett forskningsprojekt tillsammans med Magnus Almgren på Chalmers där de undersökt säkra lösningar för den här sortens system. De har utvecklat en algoritm som läser av de sensorer som används för övervakning och som varnar när något avviker från det normala.

– Så fort det sker en avvikelse talar algoritmen om det, säger Wissam Aoudi.

Wissam Aoudi och Magnus Almgren blev uppmuntrade att söka patent på sin algoritm och bestämde sig för att jobba vidare för att forskningen skulle nå utanför universitetet, ut i samhället. De tog kontakt med Chalmers Innovationskontor och blev del av programmet Tech Transfer, som hjälper till med att kommersialisera forskningsresultat.

– Innovationssystemet på Chalmers fungerar bra. Chalmers Innovationskontor och Chalmers Ventures har varit snabba och lätta att ha och göra med, de har hjälpt oss med kontakter och med patent. Jag tycker det finns rätt mycket hjälp att få i det tidiga stadium som vi är i, säger Wissam Aoudi.

Under förra året blev Omen Technologies ett aktiebolag. Än så länge är bolaget finansierat genom olika former av stöd och bidrag, till exempel från Chalmers Ventures, som gått in som delägare, och Vinnova. I april fick Wissam Aoudi Åforsk entreprenörsstipendium, som delas ut till Sveriges tio mest innovativa entreprenörer.

– Det var roligt, och hjälper oss att driva bolaget vidare, säger Wissam Aoudi.

LÄS MER: Cyberattack i Georgien kan vara utländsk

Grundaren: Det är en ojämlik situation

Algoritmen har testats inom bland annat bilindustrin. Nu jobbar bolaget för att få till fler samarbeten och pilotprojekt där metoderna kan testas.

– Vi upplever att intresset är stort, för oss handlar det om att komma i kontakt med rätt personer på rätt bolag som inser vidden av problemet med cyberattacker. Men det handlar inte bara om att vara intresserad – utan också att vara beredd att betala för säkerheten, säger Wissam Aoudi.

En av fördelarna med Omens lösning är, enligt Wissam Aoudi, att metoden är färdig och att Wissam och hans kompanjoner inte behöver lägga energi på att utveckla produkten.

Men att vara en liten startup som jobbar mot stora bolag kan vara svårt.

– De stora bolagen vill ha något som är helt färdigt och det kan vara svårt att bli tagen på allvar som litet, nystartat bolag. Det är en ojämlik situation. Men jag tror att vi, med vår algoritm, har en god chans att lyckas göra något av detta.

Fakta: Omen Technologies

Gör:

Utvecklat en algoritm som kan skydda mot cyberattacker

Startår:

2019

Finansiering:

Olika former av stöd och stipendier.

Antal anställda:

3

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.