Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anna-Karin Jatko på EKN konstaterar att de fått rekordstora ansökningar om garantier från företag. Bild: EKN

Bolag söker garantier för 135 miljarder

135 miljarder kronor – så mycket har Exportkreditnämnden, EKN, fått i ansökan av företag sedan man utökat garantierna efter att coronapandemin slagit hårt mot exportföretagen.

Det handlar om utökade rörelsegarantier för finansiering av storföretag som statliga EKN ställt ut – garantierna gör det lättare för bolagen att gå till banken och låna. Myndigheten hade räknat med ansökningar på 100 miljarder kronor. Men hittills har bolag sökt om garantier för 135 miljarder kronor, meddelar EKN i ett pressmeddelande. Som en jämförelse så ställde EKN ut garantier till bolag till 26 storföretag under finanskrisen 2008 till ett värde av 96 miljarder. Efterfrågan är alltså ännu större denna gång.

LÄS MER: Nya krisåtgärden – lättare att få a-kassa

– Intresset har varit enormt. Det började ringa i samma ögonblick som vi presenterade nyheten. Fram till dagens datum har vi ansökningar till ett värde av totalt 135 miljarder kronor, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör EKN i ett uttalande.

– Hittills har vi ansökningar från 34 företag. Och för de första ansökningarna har vi redan ställt ut garantiofferter, säger Anna-Karin Jatko.

Hon tillägger:

– I det läge vi nu befinner oss i är det av vikt att vi är snabba. Företagen behöver omgående säkra upp sin rörelsefinansiering. Därför har EKN:s styrelse tillsatt ett extra utskott, som löpande kan behandla förfrågningarna. I vanliga fall sammanträder vår styrelse en gång i månaden.

LÄS MER: Så ser experterna på regeringens krispaket

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.