Göteborgsbolaget Vehco, som startade som ett bolag på Chalmers, fortsätter att växa genom förvärv utomlands.
Göteborgsbolaget Vehco, som startade som ett bolag på Chalmers, fortsätter att växa genom förvärv utomlands. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bolag för uppkopplade fordon växer österut

Vehco var mycket tidigt med uppkopplade fordon. Och när trenden nu är het växer göteborgska bolaget med nya förvärv – nu blir det störst i Finland.

ANNONS
|

Vehco grundades 2001 på Chalmers entreprenörsskola och ägnar sig åt tjänster för uppkopplade tunga fordon. Bolagets mjuk- och hårdvara hjälper kunderna i åkeribranschen att få fram fordonsinformation om sin lastbilsflotta i form av position, bränsleförbrukning med mera. Detta kallas med en engelsk term ”fleet management”.

I somras förvärvades Vehco av koncernen Addsecure i Stockholm med utgångspunkten att expandera. Addsecure har i sin tur ett stort amerikanskt riskkapitalbolag i ryggen.

I höstas blev så Vehco störst i Holland efter förvärv av en kollega. Och nu förvärvar Vehco Finlands största företag inom detta område: Paetronics. Vad köpeskillingen är går bolaget inte ut med.

ANNONS

– Men med detta är vi störst inom fleet management i Sverige, Frankrike, Holland och Danmark, säger Johan Stråkander på Vehco.

– Vi vill växa organiskt i Finland och identifierade vem som är starkast idag. Finland är också långt framme när det gäller IT. Det ger oss tillgång till en mängd kunder och det kan ge oss synergier.

I och med förvärvet har Vehco totalt tillgång till 70 000 uppkopplade fordon. Vehco har cirka 150 anställda och omsätter cirka 275 miljoner kronor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS